Начин на приготвяне
Това традиционно ястие е характерно за Баския регион. Там под жаркото слънце зреят вкусни домати, нижат и сушат червени чушки, зрее вкусно сирене и правят още по-вкусната пушена шунка за Байон.
Ястието напомня на нашия миш-маш, като основните продукти са домати и чушки. На баски бипер означава чушка, оттам идва и наименованието на тази простичка селска рецепта.
Лука нарязваме на ситни кубчета. Пиперките почистваме от дръжки и семена. Нарязваме ги на средни кубчета. Доматите настъргваме на ренде.
В дълбок тиган задушаваме първо лука. След като омекне и придобие златист цвят, прибавяме към него нарязаните пиперки.
Посоляваме зеленчуците, за да се сготвят по-бързо. Солта дехидратира и термичната обработка е по-кратка.
Изсипваме доматите, прибавяме нарязаните на две скилидки чесън и подправяме с лютия и сладкия червен пипер.
Намаляваме температурата на готвене и оставяме ястието да къкри, докато се изпари течността му и остане на мазнина.
Яйцата разбиваме добре и ги прибавяме към останалите съставки, като разбъркваме непрекъснато, за да стегнат.
Отдръпваме тигана от котлона и прибавяме прясно нарязан магданоз към тази своеобразна пърженица.
Във всяка порция поставяме от шунката и няколко парченца сирене.
Поднасяме пиперада с лятна свежа салата и гарнираме с люти чушлета.