Начин на приготвяне
Палачинките трябва да са предварително охладени. Използвала съм рецептата за Палачинки с кефир и яйца за палачинкова торта.
За плънката:
Обелват се и се нарязват картофите на едри парчета, сваряват се, след което се пюрират с маслото и сол на вкус. Оставя се да се охлади до стайна температура.
Добавя се половин чаена чаша от марината на киселите краставички и майонезата, след което се разбърква до хомогенна смес (използвам миксер).
Режат се краставичките на ситни кубчета и се добавят в сместа. Отново се разбърква.
Редим тортата:
Една палачинка се намазва дебело със сместа, след което се слага друга палачинка и т. н. Ако забележите, че палачинковата торта не върви равномерна по дебелина, коригирайте с плънката до изравняване. Най-отгоре остава палачинка.
Фолира се и се прибира в хладилник, като внимаваме да не фолираме твърде стегнато, за да не се промени формата.
След като солената торта стегне (можете да я оставите така един два дни преди повод и да я украсите два часа, преди да дойдат гостите, за да е свежа тортата). Разбиваме заквасената сметана със сол на вкус и намазваме тортата, декорираме по избор - на снимките можете да видите моята идея за декорация.
Могат в плънката да се добавят неща по ваш избор - шунка, маслини и каквото обичате, например малко горчица. Всяка една торта е проява на творчество, така че творете на воля :)