Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Пълнена агнешка плешка с пресни картофки

Пълнена агнешка плешка с пресни картофки

Пълнена агнешка плешка с пресни картофки
Снимка: Христо Славейков
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
270 мин.
Порции
6
"Пролетта идва, не когато долетят щъркелите или цъфнат кокичетата, а когато в кухнята ухае на Пълнена агнешка плешка с пресни картофки"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - 1.5 - 2 кг
  • агнешки дреболии - 1 кг /Комплект/
  • пресен лук - 2 връзки
  • картофи - 500 г пресни
  • ориз - 3/4 ч.ч.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • червен пирер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • джоджен - 1/2 връзка пресен /2 щипки сух/
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме агнешката плешка и с помощта на остър нож правим джоб. Сваряваме агнешките дреболии в подсолена вода, след което ги нарязваме на дребно.

Започваме да приготвяме плънката. В половината мазнина запържваме 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно. Зачервяваме го с червения пипер и добавяме нарязаните дреболии. Задушаваме 10-на минути. Добавяме ориза, нарязаните джоджен и магданоз, черния пипер и посоляваме. Разреждаме плънката с 1 чаена чаша гореща вода. След набъбването на ориза пълним джоба с половината плънка и зашиваме плешката.

Напълнената агнешка плешка намазваме с останалото олио и слагаме в средата на голяма тава. От едната страна на плешката поставяме обелените и нарязани на кръгчета пресни картофи, размесени с 2-та връзка очистен и ситно нарязан зелен лук. От другата страна, добавяме останалата оризова плънка. Заливаме с около 2 чаени чаши от водата, в която сме варили дреболиите.

Завиваме агнешката плешка с домакинско фолио и слагаме да се пече в силна фурната за 3 часа. Проверяваме след изтичането на втория час доколко е задушена и изпечена плешката. Обливаме я със соса от тавата и ако месото е омекнало, махаме фолиото и я допичаме, като от време на време отново я обливаме до получаване на зачервена хрупкава коричка.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: