Начин на приготвяне
Измиваме агнешката плешка и с помощта на остър нож правим джоб. Сваряваме агнешките дреболии в подсолена вода, след което ги нарязваме на дребно.
Започваме да приготвяме плънката. В половината мазнина запържваме 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно. Зачервяваме го с червения пипер и добавяме нарязаните дреболии. Задушаваме 10-на минути. Добавяме ориза, нарязаните джоджен и магданоз, черния пипер и посоляваме. Разреждаме плънката с 1 чаена чаша гореща вода. След набъбването на ориза пълним джоба с половината плънка и зашиваме плешката.
Напълнената агнешка плешка намазваме с останалото олио и слагаме в средата на голяма тава. От едната страна на плешката поставяме обелените и нарязани на кръгчета пресни картофи, размесени с 2-та връзка очистен и ситно нарязан зелен лук. От другата страна, добавяме останалата оризова плънка. Заливаме с около 2 чаени чаши от водата, в която сме варили дреболиите.
Завиваме агнешката плешка с домакинско фолио и слагаме да се пече в силна фурната за 3 часа. Проверяваме след изтичането на втория час доколко е задушена и изпечена плешката. Обливаме я със соса от тавата и ако месото е омекнало, махаме фолиото и я допичаме, като от време на време отново я обливаме до получаване на зачервена хрупкава коричка.
Приятен апетит!