Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Агнешка плешка с картофи на бавен огън

Агнешка плешка с картофи на бавен огън

AdminAdmin
Администратор
215725342k
27/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - 2 - 3 кг, може и бутче
  • картофи - 1.5 кг
  • олио - 100 мл или зехтин
  • джоджен - 1 щипка
  • червен пипер - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • девесил - 1 щипка
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 60 г (1/2 пакетче)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме агнешката плешка за половин час в студена вода.

В купичка смесваме олиото /зехтина/, черния и червения пипер, джоджена, девесила, солта и нарязания на ситно чесън.

Разтапяме маслото на водна баня и го добавяме в купичката с останалите подправки - трябва да се получи гъста еднородна смес, с която по-късно ще мажем нашето печено агнешко.

Включваме фурната 5-10 мин. на 180 градуса да загрее.

Вземаме голяма тавичка и намазваме дъното с подправките и олиото.

Вземаме агнешката плешка и я намазваме от всички страни с подправките, след което слагаме плешката в тавичката, наливаме 100-150 мл студена вода и слагаме да се пече в предварително загрятата фурна на 180 градуса.

През половин час плешката се обръща и се маже отново с подправки за агнешко и олиото - така 3 пъти, т.е. всяка страна се пече 2 пъти по половин час - общо 2 часа. Ако при обръщането водата на дъното на тавичката е извряла, доливате отново малко вода - не трябва да е повече от половин сантиметър.

Когато агнешкото стане готово, изваждате го и го поставяте в отделна тавичка, която отгоре покривате с фолио и кърпа.

В тавата, в която сте пекли агнешкото, поставяте нарязаните на едро картофи и ги печете във фурната за 1 час на 180 градуса. Ако водата от агнешкото е извряла, сложете малко на дъното на тавичката. Някои сортове картофи може да отнемат и малко повече или по-малко време да се изпечат, пробвайте с вилица след 50 минути дали са изпечени.

Извадете картофите, когато станат готови и добавете агнешкото към тях.

Бележка: За да си спестите отделното време за печене на картофите, ако имате по-голяма тава, можете да ги добавите заедно с агнешкото, един час преди то да стане готово - но внимавайте да не ви се разкашкат картофите, ако ги печете по-дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: