Начин на приготвяне
Накисваме агнешката плешка за половин час в студена вода.
В купичка смесваме олиото /зехтина/, черния и червения пипер, джоджена, девесила, солта и нарязания на ситно чесън.
Разтапяме маслото на водна баня и го добавяме в купичката с останалите подправки - трябва да се получи гъста еднородна смес, с която по-късно ще мажем нашето печено агнешко.
Включваме фурната 5-10 мин. на 180 градуса да загрее.
Вземаме голяма тавичка и намазваме дъното с подправките и олиото.
Вземаме агнешката плешка и я намазваме от всички страни с подправките, след което слагаме плешката в тавичката, наливаме 100-150 мл студена вода и слагаме да се пече в предварително загрятата фурна на 180 градуса.
През половин час плешката се обръща и се маже отново с подправки за агнешко и олиото - така 3 пъти, т.е. всяка страна се пече 2 пъти по половин час - общо 2 часа. Ако при обръщането водата на дъното на тавичката е извряла, доливате отново малко вода - не трябва да е повече от половин сантиметър.
Когато агнешкото стане готово, изваждате го и го поставяте в отделна тавичка, която отгоре покривате с фолио и кърпа.
В тавата, в която сте пекли агнешкото, поставяте нарязаните на едро картофи и ги печете във фурната за 1 час на 180 градуса. Ако водата от агнешкото е извряла, сложете малко на дъното на тавичката. Някои сортове картофи може да отнемат и малко повече или по-малко време да се изпечат, пробвайте с вилица след 50 минути дали са изпечени.
Извадете картофите, когато станат готови и добавете агнешкото към тях.
Бележка: За да си спестите отделното време за печене на картофите, ако имате по-голяма тава, можете да ги добавите заедно с агнешкото, един час преди то да стане готово - но внимавайте да не ви се разкашкат картофите, ако ги печете по-дълго.