Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Песто»Лешниково песто с киселец и левурда

Лешниково песто с киселец и левурда

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Лешниково песто с киселец и левурда
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
03/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • лешници - 11/2 ч.ч., сурова ядка
  • киселец - ½ ч.ч., нарязани листа
  • левурда - 2 - 3 листенца
  • магданоз - ½ ч.ч., къдрав, нарязан
  • чесън - 1 скилидка
  • пармезан - 40 г
  • зехтин - 4 с.л.
  • лешниково олио - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре всички зеленолистни със студена вода (от топлата те ще омекнат). Подсушаваме ги внимателно с кухненска хартия.

Лешниците сме накиснали за 3-4 часа във вода. Подсушаваме ги добре. За истински богат вкус ще ги запечем леко в сух тефлонов тиган, за да освободят ароматите си. Задължително е те да изстинат напълно, преди да ги нарежем на ситно и счукаме в хаванчето.

Ако сте ценители и искате да се насладите на истинското италианско песто, не хвърляйте всички продукти в блендера, а ги стрийте добре.

Високата скорост на машината активира и кара ядките да отделят повече мазнина. Резултатът е повече на ядково масло, отколкото на сос.

Но пък в забързаното ни ежедневие това е по-лесният вариант.

Ако предпочитате него, нарежете продуктите, преди да ги поставите в блендера.

Смелете на пулсации, за да не станат на пюре (аз малко прекалих).

Нарежете листата на киселеца и левурдата на тънки ленти, а магданоза накъсайте на листенца.

Неговия неутрален вкус ще е балансът между ядката и киселинната нотка на киселеца.

Първо, стриваме чесъна в хаванче заедно със солта. Тънкият момент при приготвянето на пестото е да съумеем да балансираме вкусовете на всички съставки. Затова количеството на чесъна не трябва да доминира над другите вкусове.

Ако е малко, по-добре е да прибавим още на вкус (знаем, че домашният или българският чесън има нормален балансиран вкус, докато китайския или друг вносен е толкова силен и лютив, че и ½ скилидка ще е много).

След като стрием на паста чесъна, прибавяме зелените подправки.

Прехвърляме ги в купа и в измитото и подсушено хаванче стриваме нарязаните лешници.

Изсипваме ги към останалите съставки и прибавяме на тънка струя от растителната мазнина.

Разбъркваме добре. На финала добавяме и пармезана.

Трябва да знаем, че пестото се окислява бързо и губи цвета си. Можете да покриете соса със стреч фолио до поднасянето му.

Ако пък ви остане или сте приготвили по-голямо количество лешниково песто с киселец и левурда, можете да го напълните във формички и да замразите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: