Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Банички»Пухкави кашкавалени банички с кренвирш

Пухкави кашкавалени банички с кренвирш

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Пухкави кашкавалени банички с кренвирш
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
04/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Баничките стават най-вкусни, когато си ги приготвите сами, спор няма - а тези са просто вълшебни"

Необходими Продукти

  • брашно - 850 г + още около 200 гр.за доомесване
  • кренвирши - 5 бр.
  • кашкавал - 300 г Домлян
  • прясно мляко - 300 мл хладко
  • кефир - 100 мл или кисело мляко
  • суха мая - 2 бр. на Йоткер
  • масло - 80 г разтопено
  • яйца - 3 бр.
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • чубрица - 1 с.л., изсушена билка
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • растителна мазнина - 2 - 3 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресяваме брашното, за да се аерира. Солта поръсваме по дъното, защото знаем, че не се смесват с маята.

Към брашното прибавяме 100 г ситно настърган кашкавал и стритата ароматна мерудия. Можете да прибавите и сминдух по желание.

Маята разтваряме в купичка с хладко мляко и лъжичка захар. Отделно разбиваме яйцата, кефира и растителното масло.

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Изсипваме сместа в кладенчето, като прибавяме в него и активиралата се мая.

Постепенно започваме да смесваме всички продукти.

Трябва да се получи гладко, меко, но нелепнещо тесто. Оформя се на топка и се поставя в дълбока купа, покрита със стреч фолио.

Тестото се оставя да втаса за около 90 минути.

След това тестото се прехвърля върху набрашнен плот. Замесваме го не по-вече от около 10-12 минути.

Разделяме го на 5 топки с еднаква големина. Когато работим с едната, покриваме останалото тесто с кърпа, за да не изсъхва.

Разточваме ги на дълъг правоъгълник.

Намазваме повърхността на кората с разтопено масло. Подреждаме равномерно от нарязания на половинки резенчета кренвирш.

Поръсваме с настърган кашкавал и завиваме рехаво на руло. Прерязваме го през средата и получаваме две рулца.

Поставяме готовите банички в тава, с хартия за печене, на разстояние една от друга. Отново ги оставяме да втасат за около 20 минути.

Преди да ги поставим във фурната ги намазваме с разбит жълтък, смесен с малко прясно мляко.

Баничките поставяме в студена фурна и включваме първоначално на 200 градуса за 10 минути.

След като увеличат обема си леко, намаляваме на 180 градуса.

Печенето продължава около 30-35 минути, това зависи до голяма степен от големината на тестото поставено за печене.

Поднасяме ги топли, поръсени с шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: