Начин на приготвяне
Обелете артишока от пластовете външни твърди листа. Срежете около пръст и половина от върха, а опашчицата в основата може да срежете или да оставите, като я обелите от по-тъмния пласт и оставите светлата сърцевина.
Всеки обелен артишок разполовявайте и поставяйте веднага в тенджера с вода, в която сте разтворили предварително лимоновия сок.
Поставете съда на котлона и сварете за около 15-20 минути.
В хаванче счукайте 2-те скилидки от чесъна и магданоза. Може и да скълцате на ситно, ако нямате хаванче. Сипете малко от бульона от варенето на артишока - вече поизстинал, сложете и брашното и малко сол и разбъркайте на кашичка.
Загрейте зехтина на слаб до умерен огън, в него запържете за кратко третата скилидка чесън, нарязана на тънки филийки. Щом пусне аромата си сипете кашичката и бъркайте.
Налейте малко по малко останалият бульон, като си регулирате гъстотата на соса според вашите предпочитания.
Прибавете и сварените артишоци, посолете на вкус и оставете ястието да къкри на слаб огън 10-15 минути при почти непрестанно разбъркване.
Сервирайте артикоша със Салса Верде на момента докато е топъл.
Добър апетит!