Начин на приготвяне
Разбийте до побеляване яйцата със захарта, прибавете олиото, затопленото мляко, втасалата мая, размита в малко мляко или вода, и брашно, колкото поеме, и замесете меко тесто като за козунаци (но не се меси толкова продължително), прибавете стафидите, накиснати в малко ром, и го оставете да втаса.
Разделете напълно втасалото тесто на 16 топки, намажете ги обилно с олио, разтеглете всяка една с ръце, докато се получи правоъгълна кора с размери около 30х60 см, и поръсете обилно с настъргана халва, счукани орехи и канела.
Подредете корите по четири една върху друга на 4 купчинки, всяка от тях навийте като руло, след което двата му края увийте в противоположни посоки и леко разтеглете, така че полученото след това усукване руло да стане с двойно по-голяма дължина от това, с което сте започнали в началото.
Другите 3 купчинки обработете по същия начин, подредете рулата в намазнена тава като охлюв от края към средата ѝ, оставете баницата да втаса на топло, след което я печете в умерена фурна като козунак.
След като изстине напълно, залейте я с хладен сироп, приготвен от захарта и водата, като той не трябва да покрива сладката баница изцяло, защото тестото поема много сироп и се разкашква.
След като баницата с халва престои няколко часа, за да поеме сиропа, я нарежете и я приберете в затворен стъклен съд или поне я покрийте с влажна кърпа и я оставете в хладилник или на студено, като така тя може да издържи до 5-6 дни, без да се намалят вкусовите ѝ качества.
Не бива да оставяте точената баница в тавата, в която е печена.
Точената баница с халва е готова.