Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Лека вегетарианска картофена мусака

Лека вегетарианска картофена мусака

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Лека вегетарианска картофена мусака
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
09/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Каква правят хората, които обичат мусака по време на пости ли - ами хапват вкусна Постна картофена мусака"

Необходими Продукти

  • картофи - 800 г
  • кашкавал - 200 г
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • чубрица - 2 с.л., равни ронена
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • зеленчуков бульон - или вода
  • кашкавал - 150 г
  • За заливката
  • прясна мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л., с връх
  • масло - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме картофите. Нарязваме ги на средни зарчета и ги поставяме в тавичка (аз използвам правоъгълна йена глаз за 6 порции).

Заливаме картофите със зеленчуков бульон (или вода), който трябва да покрие картофите един пръст над повърхността им.

Прибавяме растителна мазнина, поръсваме със стрита ронена чубрица и овкусяваме със сол и черен пипер.

Разбъркваме внимателно съставките, като подравняваме повърхността в тавичката.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато течността все редуцира и картофите се зачервят и останат почти на мазнината.

Предварително сме настъргали кашкавала на едро ренде. Изваждаме запеканката от фурната и поръсваме с него запечените картофки.

Добавяме и масло, като го разпределяме равномерно на малки кубчета.

Поставяме тавата отново във фурната, за да се разтопи кашкавалът и да проникне между картофените кубчета.

Приготвяме заливката, като за целта разбием до хомогенна смес млякото, яйцата и брашното с щипката бакпулвер.

Аз използвам пасатор за по-бързо.

Заливаме постната мусака и намаляваме градусите на печене на 170.

Заливката ще бухне и ястието ще придобие вид на суфле.

При готовност не бързайте да изваждате мусаката от фурната, за да не спадне бързо.

Щом се появи златиста коричка, изключете фурната и оставете картофената мусака за още 10-15 минути в нея.

Поднасяме топла, гарнирана с туршия от мариновани краставички и люти чушлета.

Картофената мусака можете да поднесете и като предястие или гарнитура към печено месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: