Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме картофите. Нарязваме ги на средни зарчета и ги поставяме в тавичка (аз използвам правоъгълна йена глаз за 6 порции).
Заливаме картофите със зеленчуков бульон (или вода), който трябва да покрие картофите един пръст над повърхността им.
Прибавяме растителна мазнина, поръсваме със стрита ронена чубрица и овкусяваме със сол и черен пипер.
Разбъркваме внимателно съставките, като подравняваме повърхността в тавичката.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато течността все редуцира и картофите се зачервят и останат почти на мазнината.
Предварително сме настъргали кашкавала на едро ренде. Изваждаме запеканката от фурната и поръсваме с него запечените картофки.
Добавяме и масло, като го разпределяме равномерно на малки кубчета.
Поставяме тавата отново във фурната, за да се разтопи кашкавалът и да проникне между картофените кубчета.
Приготвяме заливката, като за целта разбием до хомогенна смес млякото, яйцата и брашното с щипката бакпулвер.
Аз използвам пасатор за по-бързо.
Заливаме постната мусака и намаляваме градусите на печене на 170.
Заливката ще бухне и ястието ще придобие вид на суфле.
При готовност не бързайте да изваждате мусаката от фурната, за да не спадне бързо.
Щом се появи златиста коричка, изключете фурната и оставете картофената мусака за още 10-15 минути в нея.
Поднасяме топла, гарнирана с туршия от мариновани краставички и люти чушлета.
Картофената мусака можете да поднесете и като предястие или гарнитура към печено месо.