Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сусамов великденски венец

Сусамов великденски венец

Сусамов великденски венец1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
"Всеки празник заслужава да бъде започнат с един такъв сусамов венец"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • сусам - 100 г зърна
  • прясно мляко - 250 мл
  • кондензирано мляко - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр. + жълтък - 1 бр.
  • масло - 75 г краве или маргарин
  • мая - 30 г
  • джинджифил - 1 ч.л.
  • захар - 75 г
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа, направете отвор в средата и сипете вътре готовата мая, която предварително сте смесили с малко горещо мляко и оставили на топло да кипне.

Прибавете останалото мляко, 75 г от сусамовите семена, маслото, захарта, яйцето, солта и джинджифила, омесете хубаво тестото, покрийте го и го оставете да бухне.

Направете от тестото 3 ленти с около 50 см дължина, заплетете ги на плитка, оформете я като венец върху намазана с масло тава и оставете да бухне отново.

Намажете великденския венец със сместа от жълтъка и кондензираното мляко, напръскайте с останалите сусамови зърна и печете на 200 градуса за около 35 мин.

Поднесете сусамовия венец сутринта на Великден с мляко или кафе и боядисани яйца, поставени в средата му върху книжна дантелена салфетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: