Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа, направете отвор в средата и сипете вътре готовата мая, която предварително сте смесили с малко горещо мляко и оставили на топло да кипне.
Прибавете останалото мляко, 75 г от сусамовите семена, маслото, захарта, яйцето, солта и джинджифила, омесете хубаво тестото, покрийте го и го оставете да бухне.
Направете от тестото 3 ленти с около 50 см дължина, заплетете ги на плитка, оформете я като венец върху намазана с масло тава и оставете да бухне отново.
Намажете великденския венец със сместа от жълтъка и кондензираното мляко, напръскайте с останалите сусамови зърна и печете на 200 градуса за около 35 мин.
Поднесете сусамовия венец сутринта на Великден с мляко или кафе и боядисани яйца, поставени в средата му върху книжна дантелена салфетка.