Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски венец с бадеми

Великденски венец с бадеми

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Великденски венец с бадеми1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
265 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 200 г
  • масло - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 щипка
  • лимони - 1 бр. (само кората, настъргана)
  • за плънката
  • прясно мляко - 150 мл
  • орехи - 200 г (смлени)
  • захар - 100 г
  • стафиди - 200 г
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • за поръсване
  • бадеми - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се смесва с малко от прясното мляко и брашното и след като шупне, се добавя към брашното, 4 белтъка и 1 яйце, захарта, омекналото масло, останалото мляко, солта и лимоновата кора.

Замесва се тесто и се оставя да втаса 2 часа. Стафидите се попарват с вряла вода и се оставят за 10 минути, след което се отцеждат и се смесват с орехите, захарта и прясното мляко.

Тестото се разделя на 4 и се разточват 4 кори. Всяка платка се пълни в средата с плънка и се завива като руло. Рулата се преплитат две по две и плитките се съединяват във венец.

Отгоре се маже с яйце и се оставя да втаса 1 час, след което се поръсва с нарязаните бадеми. Пече се в умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: