Начин на приготвяне
Пресейте брашното 2 пъти, оформете кладенче и добавете солта в него.
Размийте маята в част от топлото прясно мляко, добавете 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно, разбъркайте и оставете на топло да шупне.
Разбийте 2 яйца и 1 белтък със захарта, добавете ванилиите, фино настърганата кора на лимона и останалото прясно мляко, разбъркайте добре.
Сипете яйчената смес и шупналата мая в кладенчето при брашното и замесете меко тесто, като при месенето прибавяте леко затопленото олио на няколко пъти. Завийте тестото и оставете на топло да удвои обема си.
С пръсти (без премесване) обезвъздушете тестото. Поставете го върху намаслен плот и оформете правоъгълна кора, намажете кората с течен шоколад и навийте на руло.
Поставете рулото в тава постлана с хартия за печене с чаша в средата, нарежете отстрани на няколко равномерни прореза, но не докрай.
Оставете тавата на топло да удвои обема си рулото. Намажете го с разбития жълтък с 1 ч.л. прясно мляко и поставете в студена фурна.
Включете фурната на 160 градуса и печете до готовност, като за нея проверявате с дървена клечка за зъби. Извадете рулото и оставете да се охлади върху метална решетка.
Пресейте пудрата захар, добавете лимоновия сок и разбийте със миксер до гладка смес. Залейте охладения козунак с глазурата и декорирайте по ваше усмотрение.