Начин на приготвяне
Затоплете леко водата и в нея разтворете маята със щипката захар и две - три лъжици от брашното. Оставете за 10 минутки да шупне.
Пресейте брашното в купа и към него сипете шупналата мая, олиото и солта. Омесете гладко тесто, като си добавяте по малко брашно, ако е нужно.
Нарежете на ситно стръкчетата див лук и маслините и ги прибавете към тестото с мъничко брашно, за да не ви лепне от влагата, която ще отделят маслините.
От готовото тесто оформете 4 еднакви по размер кръгли хлебчета. Подредете ги на разстояние едно от друго в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка. Оставете ги да втасат за 30 минути (трябва да удвоят обема си).
Загрейте фурната до 200 градуса без вентилатор и изпечете хлебчетата за 20 минути или докато хванат златиста коричка.
Поднесете вашите хлебчета топли или изстинали. Много са ароматни, с деликатен дъх на див лук и средиземноморско ухание от маслините.
Добър апетит!