Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Редена баница с киселец и левурда

Редена баница с киселец и левурда

Редена баница с киселец и левурда
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Истински майстори сме на баниците със зелении, а тази е от любимите ни"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини
  • kиселец - 1 шепа нарязан
  • левурда - 1 шепа нарязани листа
  • спанак - 2 шепи нарязан (или лапад)
  • кисело мляко - ½ кофичка
  • яйца - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна
  • черен пипер - 1 щипка по желание
  • шарлан - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Редената баница е много лесна и става много бързо! Както за всяка баница, започваме с приготвянето на плънката. Измиваме листата на киселеца, левурдата и спанака, който може да заменим с лапад по желание.

Нарязваме ги на ситно. В купа разбъркваме 1-то яйце заедно с киселото мляко с хлебната сода, хималайската сол и черния пипер (не е задължителен).

Намазваме с шарлан правоъгълната плоска тава и постилaме първата кора. Ако кората е малко по-голяма от тавата, я подгъваме леко и в последствие редуваме всяка следваща кора – да е подгъната от различна страна.

Намазваме я с шарлан, поръсваме с малко от зеленините и постиламе втората кора. Върху нея намазваме от млечната плънка, като не забравяме и краищата, за да не са сухи. После отново кора + зеленини + кора + млечна смес и така, докато последно завършим с кора (под която има зеленини).

Намазваме отгоре с второто яйце със силиконова четка и печем около половин час, като след първите 5-10 минути я нарязваме на квадрати, за да може да се изпече равномерно и отвътре!

Поднасяме редена баница с киселец и левурда топла и хрупкава с чаша освежаващ айрян!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: