Великденски Бриош с пълнеж с Нутела

17/04/2019
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф89071055601
"И докато всички си показват козунаците, вие замесете един Великеднски Бриош с пълнеж с Нутела - така ще блеснете"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо422
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 250 мл
  • свежа мая - 15 г
  • брашно, бяло 00 - 500 г
  • захар - 100 - 120 г
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 60 мл
  • сол - 1/4 ч . л.
  • настъргани кори от 1 лимон и 1 портокал
  • ванилия, паста - 1 ч . л .
  • филиран бадем за поръска
  • цветна захар за поръска
  • захар на перли за поръска
  • нутела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 175 градуса

За този Великденски бриош с пълнеж с Нутела (Corona Pasquale al cioccolato) ви трябва кръгла форма с гладки стени добре намаслена и леко покрита с брашно около 26 диаметра.

В топлото мляко се прибавя маята и 1 ч.л. захар от общата, разбърква се и се оставя да се активира за около 15-20 мин.

В купа се изсипва брашното, останалата захар и активираната мая. Разбърква се с дървена лъжица, прибавя се яйцето, олиото, солта, ванилията и настърганите кори от цитруси. Разбърква се за кратко до образуването на грубо тесто и се изсипва върху набрашнен плот. Измесва се до гладко и еластично тесто. Поставя се в леко намаслена купа, покрива се и козуначеното тесто се оставя да втаса за около 2 часа.

Втасалото тесто се изсипва върху работен плот, леко се премесва и се оформя дълго руло- около 70 см. С пръстите на ръката леко се сплесква, за да увеличи ширината си, като и леко се изтегля встрани. С ч.л. се поставя по средата на рулото, без да се стига до крайните стени на тестото, плънката от Нутела, като лъжичките Нутела са една до друга. Може и да се намаже с помощта на шпатула. Не се пести Нутелата.

Захващат се крайните стени на тестото с пръсти и се залепят едно в друго, ако не е възможно заради набрашняването на тестото, леко преди това се минава посредством четка с малко прясно мляко, по-лесно ще се залепят.

Козуначеното руло се завърта напред-назад за да се изравни сгъвката.

Оформено и напълнено с Нутела шоколадовото рулото се оформя като подкова. Увиват се фитилите един в друг, за се оформи обикновена козуначена плитка. Двата свободни края се промушват през халката, която е в горната част на подковата.

Така оформено тестото се поставя в дълбока форма. Оставя се да втаса, докато изпълни формата.

Преди да се пече, Бриошът се намазва с жълтък разбит с 1 с.л. прясно мляко и се поръсва със захар на перли, като се редува с цветна захар и филиран бадем.

Великденския Бриош се пече на 175 градуса за около 30 мин.

Източник: Tutti a tavolaподобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар