Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лимецова пролетна баница-спаначник

Лимецова пролетна баница-спаначник

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Лимецова пролетна баница-спаначник
Снимка: Мария Божилова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Ако има класация за най-добри баници, тази със сигурност би била в топ 3"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • лимецово брашно - 700 г
  • хладка вода - 300 мл
  • олио - 1 с.л. + за месене и точене
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • краве масло - 3 с.л.
  • За плънката
  • спанак - 1 кг
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа, в която ще се меси. Прибавя се маслото, което е размекнато на стайна температура. Олиото и оцета се разбъркват във водата.

Водата се прибавя постепенно към брашното и се замесва средно твърдо тесто.

Когато тестото се оформи, продължава да се меси с намазани с олио ръце, като брашно не се добавя.

Тестото се разделя на две равни части. Всяка част се разделя на 10 топчета. Всяко топче се разточва на питка колкото чаена чиния и се намазва с мазнина.

Правят се две купчинки от по 10 питки една върху друга. Оставят се за 1 час на стайна температура.

Спанакът се почиства от корените и се измива много добре. Слага се в купа и се посолява.

Разбърква се много добре.

Оставя се 20 мин. на стайна температура, след което се изстисква. Прибавя се киселото мляко и яйцата. Разбърква се много добре.

Всяка купчинка за спаначника се разточва на кора. Първата кора се слага в намазана с олио тава. Поръсва се с олио.

Отгоре се разстила спанакът. Слага се втората кора върху спанака. Разкошната баница се нарязва като баклава.

Лимецовата пролетна баница-спаначник се намазва с олио и се пече 60 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: