Начин на приготвяне
Брашното се пресява в купа, в която ще се меси. Прибавя се маслото, което е размекнато на стайна температура. Олиото и оцета се разбъркват във водата.
Водата се прибавя постепенно към брашното и се замесва средно твърдо тесто.
Когато тестото се оформи, продължава да се меси с намазани с олио ръце, като брашно не се добавя.
Тестото се разделя на две равни части. Всяка част се разделя на 10 топчета. Всяко топче се разточва на питка колкото чаена чиния и се намазва с мазнина.
Правят се две купчинки от по 10 питки една върху друга. Оставят се за 1 час на стайна температура.
Спанакът се почиства от корените и се измива много добре. Слага се в купа и се посолява.
Разбърква се много добре.
Оставя се 20 мин. на стайна температура, след което се изстисква. Прибавя се киселото мляко и яйцата. Разбърква се много добре.
Всяка купчинка за спаначника се разточва на кора. Първата кора се слага в намазана с олио тава. Поръсва се с олио.
Отгоре се разстила спанакът. Слага се втората кора върху спанака. Разкошната баница се нарязва като баклава.
Лимецовата пролетна баница-спаначник се намазва с олио и се пече 60 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.