Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Пролетна баница с коприва и лапад

Пролетна баница с коприва и лапад

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пролетна баница с коприва и лапад3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"За официално настъпване на пролетта говорим, когато за първи път приготвим Пролетна баница с коприва и лапад"

Необходими Продукти

  • коприва - 2 ч.ч., бланширана
  • лапад - 3 връзки
  • зелен лук - 3 връзки
  • яйца - 6 броя
  • извара - 150 г
  • джоджен - 1 голяма връзка
  • олио - 5 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • кори за баница - 1 пакет " Фамилия"
  • самардала - 1 с.л.
  • прясно мляко - 30 мл.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме лапада и го поставяме в гевгир, за да се отцеди добре от водата. Отстраняваме дръжките и жилката от листата и го нарязваме.

Копривата е предварително бланширана и нарязана.

В растителната мазнина задушаваме последователно първо бялата част от нарязания зелен лук, след него и зелената част.

Прибавяме лапада, разбъркваме добре и след като той омекне добавяме и копривата.

След като течността се изпари и остане на мазнина, овкусяваме с джоджена и самардалата. Отстраняваме съда от котлона и го оставяме на страна, за да се охлади.

В купа разбиваме добре яйцата с щипка сол. Прибавяме изварата и разбъркваме сместа още веднъж. Смесваме яйчената смес с охладената зелена плънка.

В намазнена тава подреждаме от корите, като между всяка от тях разнасяме равномерно от зелената плънка.

Заливаме с разтопено масло и покриваме тавата с алуминиево фолио.

Печем в умерена фурна до готовност. Дестина минути преди да я извадим от фурната махаме фолиото, за да хване златиста коричка. Изпечената зелената баница поръсваме с малко прясно мляко и я покриваме с памучна кърпа, за да се задуши.

Поднасяме пролетната зелена вкусотия както топла, така и студена с чаша айрян и добро настроение.

Съвет: Ако ви остане част от плънката, можете да приготвите лесен обяд. Прибавете още 2-3 яйца и запържете в тиган с нарязана сланина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Георги
Георги
Много вкусна баница!
19.04.2019 10:14
1
Покажи всички подкоментари