Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Панирани телешки кюфтенца в хрупкава пармезанова коричка

Панирани телешки кюфтенца в хрупкава пармезанова коричка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Панирани телешки кюфтенца в хрупкава пармезанова коричка
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
18/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Най-ароматните хапчета против глад, обвити с хрупкава пармезанова коричка - хапвайте по няколко, когато огладнеете"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • телешка кайма - 500 г
  • моцарела - 20 бр., бейби
  • хлебни трохи - 180 г
  • червено вино - 40 мл
  • яйца - 2 бр. (жълтъка)
  • зелен лук - 3 стръка, бялата част
  • черен пипер - 1/2 ч.л., прясно смлян
  • чубрица - 1 ч.л.
  • кайенски пипер - 1 ч.л., равна, по желание
  • сол - на вкус
  • За панировката
  • белтъци - 2 бр.
  • царевично брашно
  • риган - изсушен и стрит
  • пармезан - 50 г
  • галета - 1 ч.ч.
  • растителна мазнина - за пържене ( мас)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешката кайма е с по-суха текстура, затова е подходяща за панировка. Моята е домашна и не е овкусена.

В купа поставяме телешката кайма и правим кладенче в нея. В друга купа разбиваме жълтъците, като прибавяме към тях нарязаният на ситно пресен лук и подправките - черен и лют пипер, чубрица и сол на вкус.

Хлебните трохи смесваме с червеното вино. Прибавяме ги към каймата заедно с подправките и жълтъците. Разбъркваме и омесваме добре каймата.

Винаги прибавям подправките по този начин, защото се разпределят равномерно в каймата. Поставяме я в хладилник за едно денонощие, за да поеме от подправките.

От сместа овалваме топчета, с големината на топки за пинг-понг, за да се изпържат равномерно и останат сочни отвътре.

За да не лепне каймата, навлажняваме ръцете си с растителната мазнина.

В средата на всяко топче поставяме топче моцарела. Моята е домашна и топчетата са по-малки от купешките.

Подреждаме готовите телешки кюфтенца в чиния, готови да се изпържат.

Подготвяме панировката, като в едната чиния изсипваме в овкусената галета, във втората брашно за овалване, а в третата разбитите белтъци. Към галетата прибавям пармезана и 1 ч.л. изсушен риган.

Всяко топче овалваме последователно в белтъците, после в брашно, в белтъците и накрая в галетата. Пържим в предварително загрята мазнина до златисто. Най-вкусни стават, ако се изпържат в свинска мас.

Поставяме готовите сочни кюфтета върху домакинска хартия, за да попие мазнината им.

Гарнираме с разядка с яйца и майонеза (по рецепта) и салата според сезона.

Съвет: Кюфтенцата можете да изпържите и в маслена баня. За целта използвайте съд с високи стени или фритюрник.

Преди термичната обработка проверете температурата на мазнина. Ако не е загряла достатъчно кюфтенцата ще се напоят с мазнина и ще променят вкуса си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: