Начин на приготвяне
Телешката кайма е с по-суха текстура, затова е подходяща за панировка. Моята е домашна и не е овкусена.
В купа поставяме телешката кайма и правим кладенче в нея. В друга купа разбиваме жълтъците, като прибавяме към тях нарязаният на ситно пресен лук и подправките - черен и лют пипер, чубрица и сол на вкус.
Хлебните трохи смесваме с червеното вино. Прибавяме ги към каймата заедно с подправките и жълтъците. Разбъркваме и омесваме добре каймата.
Винаги прибавям подправките по този начин, защото се разпределят равномерно в каймата. Поставяме я в хладилник за едно денонощие, за да поеме от подправките.
От сместа овалваме топчета, с големината на топки за пинг-понг, за да се изпържат равномерно и останат сочни отвътре.
За да не лепне каймата, навлажняваме ръцете си с растителната мазнина.
В средата на всяко топче поставяме топче моцарела. Моята е домашна и топчетата са по-малки от купешките.
Подреждаме готовите телешки кюфтенца в чиния, готови да се изпържат.
Подготвяме панировката, като в едната чиния изсипваме в овкусената галета, във втората брашно за овалване, а в третата разбитите белтъци. Към галетата прибавям пармезана и 1 ч.л. изсушен риган.
Всяко топче овалваме последователно в белтъците, после в брашно, в белтъците и накрая в галетата. Пържим в предварително загрята мазнина до златисто. Най-вкусни стават, ако се изпържат в свинска мас.
Поставяме готовите сочни кюфтета върху домакинска хартия, за да попие мазнината им.
Гарнираме с разядка с яйца и майонеза (по рецепта) и салата според сезона.
Съвет: Кюфтенцата можете да изпържите и в маслена баня. За целта използвайте съд с високи стени или фритюрник.
Преди термичната обработка проверете температурата на мазнина. Ако не е загряла достатъчно кюфтенцата ще се напоят с мазнина и ще променят вкуса си.