Майонезен сос с лимонов сок

19/04/2019
"Лек и ароматен сос за всички, които обичат пържени тиквички и други лакомства"
Приготвяне5 мин.
Общо5 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо861
  • Преглеждания за месеца61
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • яйца - 1 бр. М
  • олио - 160 мл. или зехтин
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • кисело мляко - 3 с.л. цедено или обикновено, гъсто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцето се чуква във висок и тесен съд. Към него се наливат олиото или зехтинът, 1 и 1/2 с.л. от лимоновият сок и солта.

Работи се с пасатор, който се поставя така, че да опира в дъното на съда. Включва се на високи обороти и се държи неподвижен, докато отдолу започне да побелява, това става за секунди.

Пасаторът започва да се изтегля бавно нагоре докато стигне повърхността и сместта цялостно побелее и се сгъсти. Ако е нужно леко се приплъзва и към стените на съда.

Готовата майонеза се смесва с останалият лимонов сок и киселото мляко.

По желание може да се добави чесън на прах и да се регулира на сол.

Лесен и бърз сос, който е идеален за пържени тиквички, пържени картофки, салати.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар