Козуначени плетени кифлички

20/04/2019
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1453139714805
"Козуначените плетени кифлички са актуални по всяко време на годината, затова залагаме на тях "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции40
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 140
  • Преглеждания за месеца426
  • Преглеждания за седмицата18
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 450 мл.
  • захар - 1 голяма ч.ч. (пълна)
  • прясна мая - 1 кубче (42 г)
  • мазнина - 1 ч.ч. ( масло+олио )
  • сол - щипка
  • лимонова есенция - 1 ампула
  • ванилия - 3 прахчета
  • брашно - около 1 кг
  • сладко от сини сливи - 1 бурканче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко топло мляко, захар и брашно. Яйцата разбийте много добре със захарта и останалото мляко.

Пресейте брашното и прибавете яйчената смес със маята.

Замесете меко тесто, след което започнете да прибавяте по малко от мазнината, докато всичката се усвои от тестото.

Покрийте и оставете да втаса, след което оформяте топки, като всяка топка разточвате на заоблен триъгълник. Слагате от сладкото, а острия връх режете на три и оплитате плитка.

Завивате кифличката, като плитката остава отгоре, а краят й отдолу. Редите ги в тавите на разстояние и оставате да втасат.

Мажете с разбит жълтък с малко вода, поръсвате със захар и печете в загрята фурна на 170 градуса.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14
marcheva14
21.04.2019 23:38
Ванче, мила, дойде твоето време, уникални са ти козунаците, кой от кой по-хубав, само ще си спестя маста, с масло ще си я заменям, не я търпя като продукт, даже е ненавиждам. Лош продукт, беден продукт, но това не е важно аз какво харесвам и не харесвам. Нямаш грешка, нямаш!!
Една година правих по твоя рецепта козуначени фльонги ли бяха, панделки ли бяха обрах точките и тази година ще ги сътворя, сега показваш други плетени кифли, и тях ще забъркам или по-скоро ще ги оформя така. Благодаря за споделеното! Хубави празници, Ванче!
1
0
Ваня Георгиева
Много ти благодаря Марче! И аз почти вече не използвам мас, преди като имахме домашна да но сега не. Само с масло и олио стават чудесни. А за оформянето просто ми дойде такава фантазия, пробвах хареса ми и затова реших да я споделя в Готвач.бг. Панделките също са много ефектни за специални поводи. Весело посрещане на празниците! :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв