Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Великденска лимонова Коломба (Torta colomba Al Limone un dolce di Pasqua)

Великденска лимонова Коломба (Torta colomba Al Limone un dolce di Pasqua)

редакция:
marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Великденска лимонова Коломба (Torta colomba Al Limone un dolce di Pasqua)
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Трудно ще ви опишем колко вкусна е тази лимонова Коломба, това е нещо, което трябва да откриете сами."

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г тип 00
  • захар - 220 г кристална
  • прясно мляко - 150 мл
  • зехтин - 75 мл
  • яйца - 3 бр.
  • лимони - сок и настъргана кора от 1 лимон
  • сол - щипка
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • бадеми - сурови за поръска
  • захарни перли - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 170 градуса;

Хартиена форма за Коломба за 500 г.

В купа се разбиват яйцата и захарта с щипката сол до плътно побеляване. Добавя се прясното мляко, зехтина и се разбива на ниска скорс

Добавя се брашното с бакпулвера и настърганите кори лимон, разбърква се и се прибавя и сокът от лимона, отново се разбърква.

Сместа се изсипва във форма за Коломба.

Отгоре се подреждат бадеми и се посипва щедро със захарни перли.

Пече се на 170 градуса за около 35-40 мин или до суха клечка.

Източник: Cucina facile con Elena

Предлагам италианска рецепта за една бърза Коломба. Тя е по-скоро кейк, отколкото козуначено тесто, но с превъзходен вкус.

В Италия се предлагат различни по вид т.нар. сладкиши Коломба, може да е солена, може да е с пълнеж от крем Пастичера или сладък вид козунак.

Тази рецепта е бърза, лесна и е с бакпулвер, не отнема никакво време. Важното е да се спази формата ѝ и да е посипана обилно с бадеми и захарни перли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: