Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Вкусен български козунак

Вкусен български козунак

Вкусен български козунак1 / 2
01/05/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
2 бр.
"Вкусен, лесен и пухкав традиционен български козунак, подходящ за празник и делник"

Необходими Продукти

  • брашно - 1кг
  • яйца - 5 бр.
  • мая - 50 г
  • прясно мляко - 170 г
  • мас - 60 г
  • олио - 80 г
  • захар - 300 г
  • сол - 10 г
  • ванилия
  • есенция лимон
  • За сиропа
  • захар - 1 к.чашка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се загрява заедно с олиото и захарта. Отстранява се да се поохлади. Към пресятото брашно се прибавят останалите продукти и шупналата мая.

Замесва се меко тесто което се измесва с разтопената мас, докато на места започне да побелява. Готовото тесто се намазва с олио. Оставя се да втаса.

След това се реже на парчета, които се намазват пак с олио. Престояват 10 мин, усукват се и се плетат. Поставените в тава сурови козунаци се намазват със смес от жълтък, малко олио и вода. Оставят се да втасат.

Пекат се на 170 градуса до готовност. Още топъл се намазва със сироп от захар и вода и веднага се поръсва със захар. От тези продукти се получават 2 козунака по 600 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
510
43
32
20
10
Дай твоята оценка: