Начин на приготвяне
Топъл сварен картоф го намачкваме с уред за намачкване в купичка. Поръсваме със сол, черен пипер. Добавяме горещо прясно мляко и маслото. Объркваме много добре да стане пухкаво пюре.
Режем лука на дребно, моркова на много ситно.
В тиган слагаме олиото да се сгорещи. Режем пилешките пържоли на жулиени. Жулиените ги поръсваме със сол и черен пипер. Задушаваме ги в олиото да омекнат и да променят цвета си. Към края на готвенето, когато са почти готови, добавяме нарязаните лук и морков и те да се задушат.
В тиган или тенджерка слагаме масло и брашното и бъркаме непрекъснато докато променят цвета си. След това на умерен огън при непрекъснато бъркане слагаме и горещия бульон. Бъркаме. Изливаме го при задушения лук, моркови и пилешките жулиени.
Овкусяваме със сол, черен пипер, индийско орехче, къри. Добавяме и настъргана кора от лимон. Готвим на умерен огън със захлупен капак.
Като почне да се посгъстява сосът, в купичка разбъркваме заквасената сметана, за да стане течна и гладка и прибавяме при ястието. Оставяме до къкри. Нарязваме на ситно магданоз и добавяме. Разбъркваме.
След като е готово сипваме в чиния. Отгоре слагаме топка картофено пюре. Поръсваме с черен пипер по желание. Ядем топло. Да ви е сладко!
Коментари