Начин на приготвяне
Маята се слага в купа заедно със затопленото мляко, лъжица захар и лъжица брашно. Оставя се на топло за десетина минути докато шупне.
Двете яйца и един белтък се разбиват с останалата захар. Добавят се ванилията, ромът, кората на лимона и заквасената сметана.
След кратко разбиване се прибавя шупналата мая. Брашното се пресява и лъжица по лъжица, като се редува с разтопеното краве масло. Замесва се средно твърдо тесто, оформя се на топка, оставя да втаса в намаслена купа и се покрива с памучна кърпа.
Оставя се на топло, докато удвои обема си. Втасалото тесто се разделя на 10 еднакви по големина топки. Всяка една топка се усуква и оформя на дълъг фитил.
Фитилите се усукват два по два и оформят като геврек. Редят се в тава постлана с хартия за печене на разстояние един от друг и се оставят за около 15 минути покрити с кърпа да втасат отново.
Втасалите козуначени гевреци се намазват с останалия жълтък и се поръсват с кристална захар.
Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути.
Вижте също как да си направите варени гевреци и вкусна козуначена плитка.