Истанбулски гевреци

Истанбулски гевреци
Снимка: Веселина Константинова
1 / 7
01/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
14
"Научете се как да приготвяте тези оригинални истанбулски гевречета със сусам. Вървят с чаша яйрян и добро настроение"

Необходими Продукти

  • мая - 1 п. суха (7 г)
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • брашно - 2 1/2 ч.ч
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • петмез
  • сусам - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното. Добавете маята, захарта, солта и олиото. Налейте водата и замесете меко тесто.

Оставете тестото да втаса. Готовото тесто накъсайте на 14-16 топчета. Всяко топче направете на фитил, а фитила на геврек.

Кипнете подсолена вода и пускайте гевреците във врящата вада. Гевреците са готови за изваждане, когато изплуват.

В купа разтворете петмеза във вода /1:1/. Потопете всеки геврек в сместа, а след това във сусам и изпечете в гореща тава, застлана с хартия до златист загар.

Ако нямате петмез, може да го замените с мед.

Истанбулските гевреци са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Весе, много благодаря!
Поздрав!
24.09.2016 11:50
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Рецептата ми сподели една приятелка и аз веднага я приготвих. Станаха страхотни! Чаена чаша - имам в предвид обикновена ч.ч. с вместимост около 200 мл. Що се отнася до загрятата тава - просто фурната да е загрята, а тавата със сухо и топло дъно. Дъното на тавата, ако е залепващо е добре да се покрие с домакинска хартия за печене. Вместо петмез, съм използвала и вода със захар. В България се намира трудно по магазините, освен ако не си го приготвиш сама.
За тестото не се притеснявай - като пресееш брашното и добавиш останалите съставки, прибавяй по малки количества вода, до получаването на меко тесто.
Рецептата не е сложна, а ти имаш умения и мисля, че няма да имаш проблеми да я приготвиш!
24.09.2016 10:22
1
marcheva14
marcheva14
Чудесна рецепта! От много време я търся. Няма начин да не съм в Истанбул и да не си купя геврече. Благодаря! Гласувам веднага с 5.
Връщам се да попитам, чашата с която са премерени продуктите колко грама е това ми е важно, защото 1 п суха мая отговаря за 1 кг брашно и другото нещо което искам да попитам, какво означава "гореща тава", може би е гореща фурна и колко градуса са това.
Петмез не съм виждала никога,, ще ги потопявам в мед и вода.
Благодаря!
23.09.2016 23:25