Начин на приготвяне
Захарта се разбива много добре с яйцата, маята се начупва в млякото, слага се 1 с.л. брашно, 2 с.л. захар и щипка сол, което е загрято, но не да пари.
Оставя се да се активира и се прави кладенче в брашното, вътре се изсипват захарта с яйцата и млякото с маята, почва да се меси.
Като стане еластично и да не лепне, започва да се нанася мазнината. Разстилате с ръце, мажете, месите и това се повтаря, докато не свърши всичката мазнина.
След това козунакът се оставя да втаса 2 часа или докато не стане двоен.
Прави се плитка, остава се да втаса още 20 минути, маже се с яйце захар и се слага в предварително загрята фурна на 200-220 градуса, за 10 минути, след което се намалява на 170-180 градуса и се пече още 30-40 минути.
Източник: Даниела Стоянова от Кулинарна мрежа