Начин на приготвяне
Почистваме лапада от дръжките и жилката по листата. Измиваме левурдата и гьозума, като поставяме всички зеленолистни в гевгир, за да се отцедят добре. Нарязваме лапада и левурдата.
В тенджера прибавяме маслото и нарязания зелен лук. След като той се задуши добавяме лапада и левурдата. Термичната им обработка е на умерен огън.
Ориза сме накиснали във вода за 20 минути. Изплакваме го и го прибавяме към задушените зелени съставки. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
След като оризът промени цвета си и стане стъклен, прибавяме 2 ч.ч. топла вода. Разбъркваме често ястието, като го оставяме да къкри на слаб огън.
Отстраняваме съда от котлона, след като ориза абсорбира напълно течността.
Родопския голеник се приготвя на сач, но ако не разполагате с такъв използвайте тефлонов тиган.
Прибавете малко мазнина по дъното и изсипете в него всички съставки. Към тях прибавете разбитите яйца и наситнения пресен гьозум, като разбъркате добре.
Изравнете сместа равномерно и поставете тигана на умерен огън. Запичаме голеника, докато придобие златист цвят.
С помощта на капак, с по-голям диаметър обръщаме голеника и го запичаме и от другата страна. Ястието се консумира топло, като можете да го гарнирате с кисело мляко.