Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Пудинг»Оризов пудинг със сметана и ябълки

Оризов пудинг със сметана и ябълки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Оризов пудинг със сметана и ябълки4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Ако се облизвате и не си довършвате основното ястие, за да си пазите място за десерта, то със сигурност очаквате да е този"

Необходими Продукти

  • ябълки - 500 г
  • вода - 800 мл
  • захар - 120 г
  • ванилова захар - 1 пакет (10 г)
  • сол - щипка
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • лимонова кора - цели парчета от 1/2 лимон
  • ориз - 200 г Арборио
  • сметана - 150 г 35 %
  • канела - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се почистват и нарязват на полумесеци.

В тенджера се смесва водата, захарта, ваниловата захар, солта и лим. сок и целите парчета лимонова кора.

Разбърква се, докато се стопи захарта, и се оставя да заври. Прибавят се ябълките, оризът Арборио и след като заври, се похлупва с капак и се оставя на умерена температура за около 30 мин или до готовност на ориза, да се превърне като крем.

Сваля се от котлона, изваждат се лимоновите кори. Прибавя се сметаната, разбърква се и ако е необходимо, се добавя още малко захар и се поставя обратно на слаб котлон, за около 3-4 мин да се поеме сметаната при разбъркване.

Оризовият пудинг се сервира в купички с нарязана ябълка отстрани.

Оризовият пудинг с ябълки се поръсва се с канела.

Източник: Cucina con Sara

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: