Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Козуначени кифлички с орехова плънка

Козуначени кифлички с орехова плънка

Козуначени кифлички с орехова плънка
Снимка: Росица Петрова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
24
"Кифлички, които имат орехова плънка, се изяждат двойно по-бързо от тези с мармаладовата, показва независимо проучване"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 80 мл
  • мая - 7 г суха
  • мазнина - 70 г (мас, масло, олио)
  • захар - 120 г
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • сол - 1 щипка
  • за плънка
  • мед - 100 г
  • орехи - 150 г
  • какао - 2 с.л.
  • кристална захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в хладка вода с 1 ч.л. от захарта и 1-2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете за 10 минути.

С миксер разбийте яйцата (без един белтък) и захарта. Белтъка заделете за намазване на кифличките. Прибавете леко затоплено прясно мляко, разтопена и охладена мазнина, щипка сол, ванилиите и сместа с маята. По желание може да добавите и настъргана портокалова или лимонова кора.

Започнете да добавяте по малко от брашното. Когато стене трудно да се бърка с миксер, прехвърлете тестото на работния плот и го доомесете с останалото брашно.

Замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса за поне 1 час.

През това време си пригответе плънката. Запечете в сух тиган орехите за 3-4 минути. След като се охладят, ги сложете в блендер, заедно с меда и какаото.

Блендирайте за кратко, колкото да се смесят продуктите.

Разделете готовото тесто на 4 части. Всяка разточете на кръг и нарежете на триъгълници. Поставете по 1 ч.л. от плънката и навийте на кифличка. Може да пробвате и с друга плънка - според вкуса ви.

Подредете ги в тави, които са застлани с хартия за печене, и ги оставете отново да втасат за 20-30 минути.

Разбийте белтъка и намажете с него козуначените кифлички.

Поръсете със захар и печете козуначените кифлички с орехова плънка в загрята фурна на 170 градуса за 30 минути до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: