Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с маслена глазура (Kentucky butter cake)

Кекс с маслена глазура (Kentucky butter cake)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кекс с маслена глазура (Kentucky butter cake)9 / 9
25/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
56 мин.
Общо
76 мин.
Порции
16
"Много ароматен, много мекичък и сочен - хапвате по минимум две парчета от него"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • бакпулвер - 15 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 150 мл
  • лимонов сок - 15 мл прясно изцеден
  • захар - 300 г
  • масло - 150 г
  • ванилия - 1 с.л. течен ванилов екстракт
  • сол - 1 щипка
  • Маслена глазура
  • масло - 125 г
  • захар - 150 г
  • вода - 70 мл
  • ванилия - 1 с.л. течен ванилов екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изцедете лимоновия сок в прясното мляко, разбъркайте и оставете за 10 минути да се пресече.

Разбийте яйцата (на стайна температура) със захарта и щипката сол. Добавете маслото разтопено, но не горещо. При непрестанно разбиване налейте и пресеченото мляко със содата бикарбонат и ваниловият екстракт.

Към течната смес пресейте брашното на части със бакпулвера и разбъркайте до хомогенност с плавни движения на шпатулка или дървена лъжица, като се стараете да я движите само в една посока.

Сипете кексовата смес в намаслена и набрашнена голяма форма за кекс. Изпечете за 50 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

8-10 минути преди да изтече времето за печене, се заемете с глазурата за кекса. За нея разтопете на слаб огън маслото със захарта, водата и течният ванилов екстракт.

Когато извадите готовият кекс, без да отделяте от формата и докато е още горещ, надупчете с клечка и залейте равномерно с маслената смес. Оставете така кекса с маслена глазура за няколко минути да поеме и след това извадете от формата и оставете да изстине напълно.

*За по-малък кекс винаги можете да намалите продуктите наполовина или от посочените да изпечете в две отделни форми. В такъв случай трябва да редуцирате времето за готвене и да печете около 35 минути или до суха клечка.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: