Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в рома за няколко часа.
Маята се разтваря в 50 мл от хладкото мляко с 2 с.л. от захарта и 3-4 с.л. от брашното. Оставя се да втаса около 10-15 мин. на топло. Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Разтопява се маслото (маста) и се добавя олиото.
Брашното се пресява и се прави кладенче.
Яйцата се разбиват със захарта. Към тя се добавя останалото прясно мляко, ванилиите, половината от мазнината, сместа с маята и корите от цитрусите.
Всичко се прибавя към брашното и се замесва меко нелепнещо козуначено тесто. След като тестото, е готово започваме да добавяме останалата мазнина. Месим с много мазни ръце, докато свърши. Тестото трябва да е меко и еластично. Оставя се да втаса час-два, зависи от температурата на помещението.
След като удвои обема си, леко се примесва, след което се правят фитили, в средата на които се слага по 1-2 с.л. от шипковия мармалад и стафиди. Оформянето на козунаците е според вкуса на всеки. Също зависи и от формите, които ще ползвате за печене.
Сплетените козунаци се поставят в съдовете за печене и се оставят да втасат отново поне 40-60 мин. Втасалите козунаци се намазват с четка внимателно с 1 жълтък разбит с малко вода - 1-2 ч.л.
Поръсват се обилно със захар и се пекат на 150 градуса първите 10 минути, след което температурата си увеличава на 170 за още 25-30 минути.
За готовност проверете с дървено шишче, щом излиза сухо, козунаците с шипков мармалад са готови.