Начин на приготвяне
Смесете млякото, 1 с.л. захар, 10 г от маята и 150 от брашното. Образуваната кашичка оставете да шупне в топло помещение.
Поставете в блендер захарта и цитрусовите корички - само жълтата и оранжева част от тях. Пуснете да се смели на фин прах.
Пресейте брашното в купа и го смесете със цитрусовата пудра захар и щипка сол. Формирайте кладенче в средата и в него сипете шупналата кашичка, мекото масло и чукнете яйцата.
Замесете тесто, работейки с миксер със подходящи приставки или на ръка върху набрашнен плот, добавяйки си по малко брашно, ако ви лепне прекалено много. В процеса на месене козуначеното тестото ще се изглади и ще спре да лепне толкова. Оставете го в купата да втаса за 1 час и половина или докато хубаво бухне.
През това време сварете едно от яйцата, но не твърдо. Ако имате боядисани яйца с безвредна боя, може да ползвате такова.
Прехвърлете втасалото тесто отново върху набрашнен плот и с намазнени с олио ръце притиснете, за да изкарате въздуха от него. Сгънете го няколко пъти и оформете топка. Сложете в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка с диаметър 22-24 см. В центъра на козунака поставете яйцето и притиснете, за да влезе в тестото лекичко. Оставете да удвои обема си за 1 час в топло помещение.
След като повторно втаса испанският козунак, намажете с разбит жълтък и поръсете със захар, навлажнена с портокалова вода до полутечно състояние.
Изпечете великденски козунак по валенсиански в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути или до хубав златист загар.
Да ви е сладко и Весел празник!