Начин на приготвяне
Пригответе квас от изброените за него продукти. Оформете на малка топка тесто и я пуснете в голяма купа с леко затоплена вода, която да не надвишава телесната температура от 37 градуса. Когато топчицата удвои обема си и изплува на повърхността, квасът е готов.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете леко разбитите със захарта яйца, натрошете останалата мая и налейте половината масло и млякото.
Настържете кората от цитруса със специално ренде за случая, за да не попадат бели части от кората.
Замесете тесто, към което прибавете и приготвеният квас и месете поне 10 минути върху набрашнен плот, прибавяйки си по малко брашно и намазнявайки ръце в останалото разтопено масло, докато го привършите.
Готовото тесто върнете в купата, завийте с кърпа и оставете да втаса за 2 часа. Сложете стафидите да се накиснат в алкохола.
Разделете козуначеното тесто на две равни части и оформете топки. Поставете ги в тавичка на разстояние една от друга и изчакайте отново да бухнат и удвоят обема си около час.
Готовите валенсиански мони намажете с леко разбит белтък (понякога се разбива и на сняг) Поръсете със стафиди и навлажнена със малко от алкохола захар.
Изпечете козунаците в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути или до хубав загар.
След изваждане от фурната охладете върху решетка и поднесете на великденската трапеза.