Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с локум и захаросани портокалови корички

Козунак с локум и захаросани портокалови корички

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6873
Козунак с локум и захаросани портокалови корички
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
210 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
270 мин.
Порции
8
"Перфектният козунак на плитки за вашия празник"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 - 600 г
  • яйца - 3 яйца + 1 белтък за намазване
  • мая - 20 г
  • масло - 120 г
  • прясно мляко - 200 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 150 г
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • локум - 60 г разноцветен
  • портокалови корички - 60 г захаросани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малко мляко предварително затоплено разтворете маята с 2-3 лъжици брашно, 1 лъжица захар и щипка сол. Оставете настрана да шупне.

В подходящ съд разбийте с помощта на миксер /с бъркалки за тесто/ яйцата, захарта и ванилията. Добавете останалото прясно мляко, разтопеното масло, шупналата мая и постепенно брашното.

Разбъркайте меко тесто, което да се отлепва от съда. Оформете на топка и оставете на топло да втасва около 2 часа. След това разделете на три фитила. Във всеки сложете локум и захаросани портокалови корички и завийте.

Оплетете в козуначена плитка и сложете в подходящ съд за печене и изчакайте да втаса. Намажете с разбит белтък и поръсете с кристална захар.

Печете козунака в предварително загрята фурна на 170 градуса за около час. Като проверявате готовността на козунака с локум с дървено шишче, което трябва да излезе сухо, без тесто по него.

Вижте също как се прави перфектния козунак или оптайте и нашите козуначени кифлички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: