Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски козунак със захаросани портокалови корички

Великденски козунак със захаросани портокалови корички

редакция:
Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5773
Великденски козунак със захаросани портокалови корички
Снимка: Галя Николова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Запазихме най-вкусния козунак за Великден - с неустоим аромат и захаросани портокалови корички."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • захар - 140 г
  • прясно мляко - 180 мл
  • мая - 1 бр. суха (7 г)
  • масло - 50 г
  • олио - 1 с.л.
  • захаросани портокалови корички
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 0.5 ч.л.
  • прясно мляко - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти слагам в хлебопекарната (без захаросаните портокалови корички) - на програма месене. След като е готово тестото, се разточва на правоъгълник на тънко /4мм/.

Поръсва се обилно със захаросаните портокалови корички и се завива на руло, което може да увиете на плитка или да усучете като въже и да навиете на охлюв.

Когато козунакът е оформен, го поставяте във форма за печене, намазана с краве масло или поставена хартия, и се оставя да втаса.

Вече втасалият козунак намазвам с разбития жълтък, смесен с малко олио и 2-3 капки прясно мляко, и поръсвам със захар.

Пече се в предварително загрята фурна, на 160 градуса за 30 минути или до готовност.

Оставя се за кратко да се охлади върху решетка, след което се вади от формата.

Опитайте и козунака на Ваня Джорджевич и разберете как да си направите козунак без месене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Галя Николова
Галя Николова
Благодаря!
01.06.2019 16:58
Ники Тодорова
Ники Тодорова
Супер
31.05.2019 22:09
1
Покажи всички подкоментари