Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски козунак със захаросани портокалови корички

Великденски козунак със захаросани портокалови корички

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5692k3
Великденски козунак със захаросани портокалови корички
Снимка: Галя Николова
1 / 8
20/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Запазихме най-вкусния козунак за Великден - с неустоим аромат и захаросани портокалови корички"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • захар - 140 г
  • прясно мляко - 180 мл
  • мая - 1 бр. суха (7 г)
  • масло - 50 г
  • олио - 1 с.л.
  • захаросани портокалови корички
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 0.5 ч.л.
  • прясно мляко - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти слагам в хлебопекарната (без захаросаните портокалови корички) - на програма месене. След като е готово тестото, се разточва на правоъгълник на тънко /4мм/.

Поръсва се обилно със захаросаните портокалови корички и се завива на руло, което може да увиете на плитка или да усучете като въже и да навиете на охлюв.

Когато козунакът е оформен, го поставяте във форма за печене, намазана с краве масло или поставена хартия, и се оставя да втаса.

Вече втасалият козунак намазвам с разбития жълтък, смесен с малко олио и 2-3 капки прясно мляко, и поръсвам със захар.

Пече се в предварително загрята фурна, на 160 градуса за 30 минути или до готовност.

Оставя се за кратко да се охлади върху решетка, след което се вади от формата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Галя Николова
Галя Николова
Благодаря!
01.06.2019 16:58
Ники Тодорова
Ники Тодорова
Супер
31.05.2019 22:09
1
Покажи всички подкоментари