Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски козунак със стафиди и портокалови корички

Великденски козунак със стафиди и портокалови корички

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k5k1
Великденски козунак със стафиди и портокалови корички
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 9
22/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
220 мин.
Порции
2
"Домашен козунак, с който да отбележите празника подобаващо"

Необходими Продукти

  • брашно - 950 г, за козунаци
  • брашно - 250 г, за доомесване
  • мая - 40 г, свежа
  • прясно мляко - 350 мл хладко
  • захар - 11/2 ч.ч.
  • яйца - 6 бр.
  • растителна мазнина - 80 мл
  • масло - 80 г
  • масло - 50 - 60 г, при замесването
  • златни стафиди - 180 г
  • портокалов ликьор - 50 мл
  • портокалова кора - 2 бр.от плода
  • портокалов сок - 1/2 бр. от плода
  • ванилия - 1 ч.л., екстракт
  • сол - 2 щипки
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • растителна мазнина - 1 с.л.
  • ванилова захар - за поръсване
  • портокалово сладко - 2 - 3 с.л. сироп за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За замесването на козунак е важно да знаем, че всички продукти, участващи в състава му, трябва да са с температура 36- 37 градуса и в помещението да е топло.

Маята се стрива с 1 ч.л. захар и се разрежда с 2 к.ч. прясно мляко.

Към тях се прибавя част от брашното, за да се получи гъста каша.

Отгоре поръсваме с още малко брашно и оставяме да втасва при температура 36-40 градуса.

В купа с подходящи размери пресяваме брашното два-три пъти. Правим кладенче в средата.

Стафидите накисваме в портокаловия ликьор за 1-2 часа.

Яйцата разбиваме до побеляване със захарта, останалото прясно мляко, портокаловия сок и настърганите на ситно цитрусови кори.

Прибавяме и закваската от активиралата се мая.

Замесваме тестото за козунака добре, докато се образуват по него мехурчета въздух.

По време на замесването прибавяме още мазнина. Маслото да е до нас, тестото го обича. Ръцете не трябва да са сухи.

Готовото тесто се покрива със стреч фолио и се оставя да втасва.

Втасалото тесто разделяме първо на две половинки. Всяка от тях разделяме на още две части.

Всяка топка тесто се разтяга върху масата и се разточва леко.

Поръсваме повърхността със стафиди и навиваме на руло.

Поставяме оформените и леко усукани плитки във формата кръст, като прехвърляме козуначените плитки при всяко оплитане.

Краищата им подпъхваме внимателно и сплетеното тесто поставяме в постлана с хартия за печене форма.

Преценете количеството на тестото със съда, в който ще печете. Тестото ще бухне при втасването и при печенето.

Оставяме козунаците да втасат повторно.

Заделените жълтъци смесваме с разтопеното масло и прясното мляко.

Намазваме повърхността на козунаците внимателно.

Печем в умерено загрята фурна до готовност. В началото печем в добре загрята фурна на 200°C.

След десет минути намаляваме на 180 и печем до готовност, като пробваме консистенцията на тестото с дървено шишче.

Не изпускаме печивото от поглед и ако преценим, покриваме с алуминиево фолио.

Още топъл, моя великденски козунак със стафиди и портокалови корички намазвам със сиропа от портокаловото сладко и поръсвам с ванилова захар.

Весели и светли празнични дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: