Начин на приготвяне
В малко мляко предварително затоплено разтворете маята с 2-3 лъжици брашно, 1 лъжица захар и щипка сол. Оставете настрана да шупне.
В подходящ съд разбийте с помощта на миксер /с бъркалки за тесто/ яйцата, захарта и ванилията. Добавете останалото прясно мляко, разтопеното масло, шупналата мая и постепенно брашното.
Разбъркайте меко тесто, което да се отлепва от съда. Оформете на топка и оставете на топло да втасва около 2 часа. След това разделете на три фитила. Във всеки сложете локум и захаросани портокалови корички и завийте.
Оплетете в козуначена плитка и сложете в подходящ съд за печене и изчакайте да втаса. Намажете с разбит белтък и поръсете с кристална захар.
Печете козунака в предварително загрята фурна на 170 градуса за около час. Като проверявате готовността на козунака с локум с дървено шишче, което трябва да излезе сухо, без тесто по него.
Вижте също как се прави перфектния козунак или оптайте и нашите козуначени кифлички.