Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски козунак 100 удара

Великденски козунак 100 удара

Росица МариноваРосица Маринова
Помощник Готвач
1097924621
Великденски козунак 100 удара4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
"Разберете откъде идва името на този пухкав Великденски козунак - вижте рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 гза козунак + 500 г за баница
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч
  • захар - 1 1/3 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • ванилия - 3 пакетчета
  • ракия - 1 с.л.
  • ромова захар - 1 пакетче
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • лимонов сок - 1/2 от сока
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 42 г
  • орехи - 1/2 ч.ч. смлени
  • мармалад - 1 1/2 сини сливи, ягоди
  • стафиди - 1 п.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всичко продукти при приготвянето на козунака трябва да са леко затоплени.

В някакъв съд сипваме около 50 мл топла вода, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. брашно и едно кубче жива мая, натрошена на ситно. Разбъркваме добре сместа до получаване на каша и оставяте на топло, за да втаса.

Докато чакаме кваса с мая да набъбне, разбиваме 5 цели яйца и 1 белтък заедно с 1 чаена чаша захар и ванилиите до побеляване, а останалия един жълтък оставяме за намазване на козунаците.

Брашното се пресява в голяма тава най-малко 2 пъти в голям съд. В средата се прави кладенче, в което се изсипва втасалата мая, разбитите яйца, 1 с.л. ракия , ароматната захар и прясното мляко. Разбъркваме с лъжица, докато съберем съставките и получим тесто. Към тестото добавяме настърганата лимонова кора и сока му.

Освобождаваме си голям плот, който поръсваме с брашно. Намазваме ръцете си и тестото обилно с част от олиото и месим, след като тестото поеме мазнината, тогава добавяме още и отново месим. Повтаряме добавянето на мазнина, докато свърши. По време на измесването блъскаме тестото в плота силно и разтегляме тестото, след което отново го събираме на топка, като блъскането е поне 100 пъти.

След катотестото за козунак стане гладко и хомогенно и е добре измесено, то трябва да втаса за около час на топло, докато удвои обема си, намазано с мазнина, като отгоре също го намажем с мазнина.

В помещението, в което приготвятме козунаците, трябва задължително да е много топло, за да могат козунаците да втасат.

Когато тестото втаса, го разделяме на 3 части. От всяка една от тях накъсваме на три дълги парчета, като действаме внимателно, без да използваме нож и без да натискаме много тестото. Леко раздърпваме всяко едно от трите парчета, така че да се получат продълговато парче тесто, поставяме трите едно до друго.

Всяко едно парче първо поръсваме със стафиди, отгоре с конфитюр, а накрая поръсваме обилно с орехи. Всяко парче завиване на руло и затваряме добре, така че плънката да не протича. От така образувалите се три фитила сплитаме плитка, която поставете във форма или тавичка, намазваме с разбития жълтък и поръсваме обилно със захар и оставяме да втаса, докато приблизително удвои обема си.

След като великденските козунаци 100 удара втасат, ги печем в предварително загрята на 160-170 градуса фурна за около 30-40 минути или докато придобият апетитен загар.

Козунаците ни са готови :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: