Начин на приготвяне
Всички продукти се слагат в хлебопекарната (без пълнежа) - на програма месене. След като е готово тестото се разточва на правоъгълник на тънко /4 мм/.
Разточеното тесто се поръсва обилно с локума и шоколадовите капки и се завива на руло, което може да сплетете на плитка или да усучете като въже и да навиете на охлюв.
Оформеният козунак се поставя във форма за печене, намазана с краве масло или поставена хартия, и се оставя да втаса.
Вече втасалият козунак се намазва с разбития жълтък, смесен с малко олио и 2-3 капки прясно мляко, и се поръсва със ванилова захар.
Пече се в предварително загрята фурна, на 160 градуса за 30 минути или до готовност.
Оставя се за кратко да се охлади върху решетка, след което се вади от формата.