Начин на приготвяне
1. В затопленото прясно мляко се размива маята. Към тях се прибавят 2-3 с.л. от захарта и се оставя на топло да шупне.
2. Яйцата (без 1 белтък) се разбиват.
3. Брашното се пресява заедно с ванилията и солта.
4. Маслото и свинската мас се стапят.
5. В кошницата на хлебопекарна се слагат прясното мляко с маята, яйцата, лимоновата кора, захарта, брашното и най-отгоре шоколадовите капки. Пуска се на програма за тесто (90 мин).
6. Когато се оформи топка (4-5 мин след пускането), започва да се прибавя по 1-2 с.л. от сместа масло и мас. Прибавят се през 1 минута, докато цялата мазнина се попие от тестото.
7. След като е готово тестото, с олио се намазват формите за печене (моите са с дължина 30 см), намазнява се и плотът, върху който ще плетем козунаците. Разделя се на 2 или 3 топки (зависи от големината на формите за печене). Аз разделих на 3.
8. Всяка топка се разделя на 3. Оформят се фитили, които се усукват. От 3 фитила се прави плитка и се поставят в намазнените форми. Оставят се да втасат за около 1 час или докато удвоят обема си.
9. Намазват се с разбития белтък. Поръсват се със захар. Пекат се на 160 градуса за 50 минути или до суха клечка.
Весели празници!