Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Сплетен козунак с шоколадови капки

Сплетен козунак с шоколадови капки

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Сплетен козунак с шоколадови капки
Снимка: Станислава Армянова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
230 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • брашно за козунак - 600 г
  • ванилия - 4 г
  • лимонова кора
  • прясно мляко - 250 мл
  • прясна мая - 30 г
  • захар - 200 г + за поръсване
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • шоколадови капки - 50 г
  • краве масло - 50 г
  • свинска мас - 50 г
  • олио - за омесване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В затопленото прясно мляко се размива маята. Към тях се прибавят 2-3 с.л. от захарта и се оставя на топло да шупне.

2. Яйцата (без 1 белтък) се разбиват.

3. Брашното се пресява заедно с ванилията и солта.

4. Маслото и свинската мас се стапят.

5. В кошницата на хлебопекарна се слагат прясното мляко с маята, яйцата, лимоновата кора, захарта, брашното и най-отгоре шоколадовите капки. Пуска се на програма за тесто (90 мин).

6. Когато се оформи топка (4-5 мин след пускането), започва да се прибавя по 1-2 с.л. от сместа масло и мас. Прибавят се през 1 минута, докато цялата мазнина се попие от тестото.

7. След като е готово тестото, с олио се намазват формите за печене (моите са с дължина 30 см), намазнява се и плотът, върху който ще плетем козунаците. Разделя се на 2 или 3 топки (зависи от големината на формите за печене). Аз разделих на 3.

8. Всяка топка се разделя на 3. Оформят се фитили, които се усукват. От 3 фитила се прави плитка и се поставят в намазнените форми. Оставят се да втасат за около 1 час или докато удвоят обема си.

9. Намазват се с разбития белтък. Поръсват се със захар. Пекат се на 160 градуса за 50 минути или до суха клечка.

Весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: