Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зелена салата»Великденска празнична салата

Великденска празнична салата

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Великденска празнична салата
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
8
"Без салатка не се сяда на масата на Великден - даваме рецептата веднага"

Необходими Продукти

  • Необходими продукти за 2 плата салати
  • зелена салата - 1 бр.
  • салата дъбово листо - 2 бр., сърцевината им
  • глухарче - 10 бр. листа
  • пресен лук - 6 стръка, зелената част
  • краставици - 4 бр.
  • репички - 3 връзки, по - едри
  • чери домати - 22 бр.
  • сирене фета - 100 гр.
  • пъдпъдъчи яйца - 6 бр.
  • маслини каламата - 10 - 15 бр.
  • магданоз - къдрав
  • За магданозения дресинг
  • магданоз - 2 връзки
  • зехтин - 1 к.ч.
  • лимони - 1 бр., сока от цитруса
  • чесън - 2 скилидки
  • дижонска горчица - 1 к.л., с връх
  • сол - 1 ч.л.
  • бял пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По принцип тази салата не се нуждае от представяне и всяко домакинство си има собствена любима рецепта.

Това е моята празнична салата, която за разлика от другите я аранжирам и сервирам в плата.

Почистваме и измиваме добре всички зеленолистни зеленчуци. Отцеждаме ги добре от водата и подсушаваме листата им.

Краставиците не беля, защото са екологичен продукт и режа на тънки шайби. По същия начин нарязваме и репичките.

Зелените салати наситняваме, заедно с пресния лук и разпределяме всички съставки индивидуално в купи.

Покриваме ги със стреч фолио, за да ги запазим свежи.

Готовите заготовки лесно сглобяваме на салата, непосредствено преди поднасянето им на масата.

Дресинга приготвяме, като поставим упоменатите съставки в блендер и смиламе до хомогенност. Поставяме в каничка, като го оставяме на стайна температура.

Пъдпъдъчите яйца пошираме по познатата технология.

Готовата салата подреждаме с въображение и вкус.

Добре е да има контраст между отделните компоненти, за да бъде колоритна и красива нашата празнична салата.

За целта аз подреждам в кръг краставица, като редувам последователно сърцевината от дъбото листо, зелен лук, репички, зелена салата и листенца от глухарче. За да не нагарчат ги потопете във ледена вода за около 25 минути.

Допълвам колорита с чери домати, сирене фета, маслини Каламата и поширани пъдпъдъчи яйца за разкош.

Поднасяме празничните плата непосредствено преди консумация.

Гарнираме порция си с магданозен дресинг и овкусяваме с бял пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: