Начин на приготвяне
В купичка сипете една кафена чашка топло прясно мляко, захар и малко брашно. Оставете да се активира маята, разбийте яйцата като отделите единия жълтък.
Сипете останалите продукти и замесете хубаво гладко тесто. Оставете да втаса, след което разделете на 5 части и една малка топчица за декорацията. Разточете 5 еднакво обли кори, намажете ги с масло и подредете една върху друга, като последната не я мажете.
Нарежете на 8 части, като центъра оставите цял. Хващате с пръсти едно листо и с остър нож цепвате по средата, промушвате отдолу на горе и свивате отдолу.
Следващото листо можете да оформите по същия начин или нарежете на 3 ленти и оплетете плитка. Вие изберете как да изглежда вашата Великденска погача. От малката топчица тесто разточете кора и изрежете цветчета, поставете по средата.
Оставете погачата да втаса, след което намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса за около 40-45 минути. Можете да поставите в центъра и великденска декорация от венче с мънички яйца.