Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова Торта»Торта с мус от манго, малини и желе от ягоди

Торта с мус от манго, малини и желе от ягоди

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5692k3
Торта с мус от манго, малини и желе от ягоди
Снимка: Галя Николова
1 / 5
01/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Супер вкусно и ефектно предложение, достойно за кухнята на Мастър Шеф"

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 70 г
  • печен шамфъстък - 70 г смлян
  • универсално брашно - 10 г
  • масло - 15 г разтопено
  • Заливка за блата
  • бял шоколад - 60 г
  • сладкарска сметана - 15 г
  • печен шамфъстък - 50 г смлян
  • Малинов мус
  • малини - 300 г
  • захар - 50 г
  • лимонов сок - 15 мл
  • желатин - 5 г
  • вода - 30 мл студена
  • сладкарска сметана - 200 мл (охладена)
  • Манго мус
  • манго - 300 г пюре или плод
  • захар - 50 г
  • желатин - 5 г
  • студена вода - 30 мл
  • сладкарска сметана - 200 мл (охладена)
  • Малиново желе
  • малини - 120 г
  • захар - 30 г
  • желатин - 2 г
  • вода - 15 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За подготовката на блата:

Загряваме фурната на 180 градуса, намазваме 20 см тава с мазнина и хартия за готвене. В голяма купа добавете яйца и захар. Разбъркайте в продължение на 10 минути, докато не получите гъста смес.

Постепенно добавяйте шам фъстъците с брашно и разтопено масло и продължавайте да бъркате. Изсипете тестото в тавата и оставете във фурната за около 15-17 минути, докато придобие златист цвят.

Извадете от фурната и го оставете в тавата да изстине за около 5 минути, след това го извадете и го оставете настрана да изстине напълно.

За малиновия сос:

Пригответе малиновия сос, за да има време да се охлади преди приготвянето на малиновия мус.

В малка касерола поставете малините, захарта и лимоновия сок на средна температура, докато заврят и гответе за още 5 минути. Махнете касеролата от котлона и прецедете течността, за да махнете семките. Оставете да изстине, докато приготвяте желатина.

Разтворете желатин в 2 супени лъжици вода и оставете да набъбне за 5-10 минути. Добавете набъбналия желатин към топлия малинов сос и бъркайте, докато се разтвори. Оставете сместа да се охлади на стайна температура.

За слоя с бял шоколад и шам фъстък:

Сложете шоколада и сметаната в малка огнеупорна купичка и разтопете на водна баня. Когато шоколадът се разтопи махнете от котлона и добавете смлян шам фъстък.

В ринг за торта с диаметър 20 см поставете блата с шам фъстъкм върху него разстелете сместа с бял шоколад и шам фъстък и оставете в хладилник да стегне.

За малиновия мус:

Разбийте охладената сметана, добавете охладения малинов сос и разбийте до хомогенност. Разбитата смес изсипете върху тортата и оставете в хладилник за 30 минути.

За манго мус:

Обелете мангото и нарежете на парчета, разбийте с пасатор до получаване на пюре, добавете захарта и разбийте до хомогенност.

Разтворете желатин в 2 супени лъжици вода и оставете да набъбне за 5-10 минути.

Поставете на слаб огън до втечняване и след това добавете към манго пюрето. Разбийте охладената сметана и добавете манго сместа, разбийте до хомогенност и изсипете върху тортата. Охладете за 4 часа или за една нощ.

За ягодовото желе:

В касерола сложете ягодите и захарта на средна температура до завиране и гответе за още 2 минути. Махнете от котлона и минете през цедка. Разтворете желатина в една супена лъжица вода и оставете да набъбне за 5 минути. Добавете желатина към топлата ягодова течност и разбъркайте добре.

Оставете сместа да се охлади и залейте тортата с нея. Охладете тортата за още 2-3 часа преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: