Начин на приготвяне
Яйцата със захарта, ванилията и топлата вода се разбиват с миксер 4-5 мин. Добавят се пресятото брашно с бакпулвера и се разбърква на най-ниската степен на миксера или с дървена лъжица докато брашното се поеме от яйчната смес.
Сместа се изсипва в покрита с хартия за печене тортена форма или тавичка - диаметър 26 см, в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка 10-15 мин. Следи се фурната.
Готовият блат се обръща заедно с формата върху решетка и се изважда след като се охлади. Хартията се отделя.
Желатинът за муса се накисва в 3-4 суп. лъжици вода. Йогуртът и сметаната се разбъркват на най-ниската степен на миксера за кратко, достатъчно е да се смесят да еднороднодност. Добавят се захарта и ванилията.
Накиснатият желатин се разтопява на водна баня или в микровълнова печка, разбърква се с няколко лъжици от йогуртовата смес, за да се темперира и се излива в сместа, като се бърка непрекъснато с миксера.
Блатът се поставя в регулируем ринг или във формата за печене с поставена лента от пластмасово фолио, което излиза поне 5-6 см над формата. Мусът се излива върху блата и се прибира в хладилник.
През това време се накисва желатина за желето. Черешите /500 г без костилки/ със захарта и ванилията се разбиват в блендер. Може да се добави свеж лимонов сок, за да не покафенява прекомерно черешовата маса.
Накиснатият желатин се разтопява, темперира се с няколко лъжици от черешовото пюре и се добавя към останалите пасирани череши, като се разбърква много добре, за да може желатинът да се разпредели равномерно в сместа.
Черешовото желе се излива върху бялата смес и с помощта на супена лъжица се загребва в дълбочина и се обръща, загребва и обръща за да се смесят цветовете.
Плодовата торта се прибира в хладилника до пълно застиване.
Тортата със сметанов мус и желе с череши е готова.