Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова торта»Торта със сметанов мус и желе с череши

Торта със сметанов мус и желе с череши

ДаниДани
Новак
3323426
Торта със сметанов мус и желе с череши
Снимка: Дани
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Нежен убиец на диети, това е другото име на тази невероятно вкусна торта със сметанов мус и желе от череши"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • вода - 2 с.л. топла
  • брашно - 100 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • За муса
  • йогурт - - 500 г (10% масленост) или гъсто кисело мляко
  • заквасена сметана - 600 г (20%)
  • пудра захар - 140 г
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • желатин - 20 г
  • За желето
  • череши - 500 г обезкостени /малини, ягоди, вишни/
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • желатин - 14 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата със захарта, ванилията и топлата вода се разбиват с миксер 4-5 мин. Добавят се пресятото брашно с бакпулвера и се разбърква на най-ниската степен на миксера или с дървена лъжица докато брашното се поеме от яйчната смес.

Сместа се изсипва в покрита с хартия за печене тортена форма или тавичка - диаметър 26 см, в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка 10-15 мин. Следи се фурната.

Готовият блат се обръща заедно с формата върху решетка и се изважда след като се охлади. Хартията се отделя.

Желатинът за муса се накисва в 3-4 суп. лъжици вода. Йогуртът и сметаната се разбъркват на най-ниската степен на миксера за кратко, достатъчно е да се смесят да еднороднодност. Добавят се захарта и ванилията.

Накиснатият желатин се разтопява на водна баня или в микровълнова печка, разбърква се с няколко лъжици от йогуртовата смес, за да се темперира и се излива в сместа, като се бърка непрекъснато с миксера.

Блатът се поставя в регулируем ринг или във формата за печене с поставена лента от пластмасово фолио, което излиза поне 5-6 см над формата. Мусът се излива върху блата и се прибира в хладилник.

През това време се накисва желатина за желето. Черешите /500 г без костилки/ със захарта и ванилията се разбиват в блендер. Може да се добави свеж лимонов сок, за да не покафенява прекомерно черешовата маса.

Накиснатият желатин се разтопява, темперира се с няколко лъжици от черешовото пюре и се добавя към останалите пасирани череши, като се разбърква много добре, за да може желатинът да се разпредели равномерно в сместа.

Черешовото желе се излива върху бялата смес и с помощта на супена лъжица се загребва в дълбочина и се обръща, загребва и обръща за да се смесят цветовете.

Плодовата торта се прибира в хладилника до пълно застиване.

Тортата със сметанов мус и желе с череши е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: