Начин на приготвяне
За подготовката на блата:
Загряваме фурната на 180 градуса, намазваме 20 см тава с мазнина и хартия за готвене. В голяма купа добавете яйца и захар. Разбъркайте в продължение на 10 минути, докато не получите гъста смес.
Постепенно добавяйте шам фъстъците с брашно и разтопено масло и продължавайте да бъркате. Изсипете тестото в тавата и оставете във фурната за около 15-17 минути, докато придобие златист цвят.
Извадете от фурната и го оставете в тавата да изстине за около 5 минути, след това го извадете и го оставете настрана да изстине напълно.
За малиновия сос:
Пригответе малиновия сос, за да има време да се охлади преди приготвянето на малиновия мус.
В малка касерола поставете малините, захарта и лимоновия сок на средна температура, докато заврят и гответе за още 5 минути. Махнете касеролата от котлона и прецедете течността, за да махнете семките. Оставете да изстине, докато приготвяте желатина.
Разтворете желатин в 2 супени лъжици вода и оставете да набъбне за 5-10 минути. Добавете набъбналия желатин към топлия малинов сос и бъркайте, докато се разтвори. Оставете сместа да се охлади на стайна температура.
За слоя с бял шоколад и шам фъстък:
Сложете шоколада и сметаната в малка огнеупорна купичка и разтопете на водна баня. Когато шоколадът се разтопи махнете от котлона и добавете смлян шам фъстък.
В ринг за торта с диаметър 20 см поставете блата с шам фъстъкм върху него разстелете сместа с бял шоколад и шам фъстък и оставете в хладилник да стегне.
За малиновия мус:
Разбийте охладената сметана, добавете охладения малинов сос и разбийте до хомогенност. Разбитата смес изсипете върху тортата и оставете в хладилник за 30 минути.
За манго мус:
Обелете мангото и нарежете на парчета, разбийте с пасатор до получаване на пюре, добавете захарта и разбийте до хомогенност.
Разтворете желатин в 2 супени лъжици вода и оставете да набъбне за 5-10 минути.
Поставете на слаб огън до втечняване и след това добавете към манго пюрето. Разбийте охладената сметана и добавете манго сместа, разбийте до хомогенност и изсипете върху тортата. Охладете за 4 часа или за една нощ.
За ягодовото желе:
В касерола сложете ягодите и захарта на средна температура до завиране и гответе за още 2 минути. Махнете от котлона и минете през цедка. Разтворете желатина в една супена лъжица вода и оставете да набъбне за 5 минути. Добавете желатина към топлата ягодова течност и разбъркайте добре.
Оставете сместа да се охлади и залейте тортата с нея. Охладете тортата за още 2-3 часа преди сервиране.
Научете също как се прави крокан за торта, как се правят фигурките за торта или прочетете нашите съвети за перфектното декориране на торти.