Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова торта»Торта с мус от манго, малини и желе от ягоди

Торта с мус от манго, малини и желе от ягоди

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5693
Торта с мус от манго, малини и желе от ягоди5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Супер вкусно и ефектно предложение, достойно за кухнята на Мастър Шеф"

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 70 г
  • печен шамфъстък - 70 г смлян
  • универсално брашно - 10 г
  • масло - 15 г разтопено
  • Заливка за блата
  • бял шоколад - 60 г
  • сладкарска сметана - 15 г
  • печен шамфъстък - 50 г смлян
  • Малинов мус
  • малини - 300 г
  • захар - 50 г
  • лимонов сок - 15 мл
  • желатин - 5 г
  • вода - 30 мл студена
  • сладкарска сметана - 200 мл (охладена)
  • Манго мус
  • манго - 300 г пюре или плод
  • захар - 50 г
  • желатин - 5 г
  • студена вода - 30 мл
  • сладкарска сметана - 200 мл (охладена)
  • Малиново желе
  • малини - 120 г
  • захар - 30 г
  • желатин - 2 г
  • вода - 15 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За подготовката на блата:

Загряваме фурната на 180 градуса, намазваме 20 см тава с мазнина и хартия за готвене. В голяма купа добавете яйца и захар. Разбъркайте в продължение на 10 минути, докато не получите гъста смес.

Постепенно добавяйте шам фъстъците с брашно и разтопено масло и продължавайте да бъркате. Изсипете тестото в тавата и оставете във фурната за около 15-17 минути, докато придобие златист цвят.

Извадете от фурната и го оставете в тавата да изстине за около 5 минути, след това го извадете и го оставете настрана да изстине напълно.

За малиновия сос:

Пригответе малиновия сос, за да има време да се охлади преди приготвянето на малиновия мус.

В малка касерола поставете малините, захарта и лимоновия сок на средна температура, докато заврят и гответе за още 5 минути. Махнете касеролата от котлона и прецедете течността, за да махнете семките. Оставете да изстине, докато приготвяте желатина.

Разтворете желатин в 2 супени лъжици вода и оставете да набъбне за 5-10 минути. Добавете набъбналия желатин към топлия малинов сос и бъркайте, докато се разтвори. Оставете сместа да се охлади на стайна температура.

За слоя с бял шоколад и шам фъстък:

Сложете шоколада и сметаната в малка огнеупорна купичка и разтопете на водна баня. Когато шоколадът се разтопи махнете от котлона и добавете смлян шам фъстък.

В ринг за торта с диаметър 20 см поставете блата с шам фъстъкм върху него разстелете сместа с бял шоколад и шам фъстък и оставете в хладилник да стегне.

За малиновия мус:

Разбийте охладената сметана, добавете охладения малинов сос и разбийте до хомогенност. Разбитата смес изсипете върху тортата и оставете в хладилник за 30 минути.

За манго мус:

Обелете мангото и нарежете на парчета, разбийте с пасатор до получаване на пюре, добавете захарта и разбийте до хомогенност.

Разтворете желатин в 2 супени лъжици вода и оставете да набъбне за 5-10 минути.

Поставете на слаб огън до втечняване и след това добавете към манго пюрето. Разбийте охладената сметана и добавете манго сместа, разбийте до хомогенност и изсипете върху тортата. Охладете за 4 часа или за една нощ.

За ягодовото желе:

В касерола сложете ягодите и захарта на средна температура до завиране и гответе за още 2 минути. Махнете от котлона и минете през цедка. Разтворете желатина в една супена лъжица вода и оставете да набъбне за 5 минути. Добавете желатина към топлата ягодова течност и разбъркайте добре.

Оставете сместа да се охлади и залейте тортата с нея. Охладете тортата за още 2-3 часа преди сервиране.

Научете също как се прави крокан за торта, как се правят фигурките за торта или прочетете нашите съвети за перфектното декориране на торти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: