Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунакът на едно македонско девойче - Морена

Козунакът на едно македонско девойче - Морена

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Козунакът на едно македонско девойче - Морена
Снимка: marcheva14
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"По-изкусителен от целувката на македонска девойка е само този козунак, замесен от нейните ръце"

Необходими Продукти

  • свежа мая - 15 г
  • прясно мляко - 130 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • захар - 130 г до 150 г
  • яйца - 2 бр. (общо 100 г и се отделя малко белтък за намазване)
  • мазнина - общо 60 г (равни количества от масло и олио)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • ванилия - 2 бр. прах
  • брашно - 500 +/ - 100 г (за баница)
  • стафиди - 60 г предварително натопени в ром
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 165 градуса.

По избор форми за печене, покрити с хартия за печене.

В купата на миксера, в която ще се измесва тестото, се разтваря маята в малко хладко прясно мляко, 1 ч.л. захар и брашно за мокро тесто. Оставя се да се активира за 40-50 мин.

Пресява се брашното. Разбиват се яйцата със захарта и останалото топло мляко, разбърква се, докато се стопи захарта. Прибавя се киселото мляко и ароматите.

Маслото се разтопява и се смесва с олиото.

В купата със стартера, редувайки се, се добавя яйчената смес и брашното, като се вмъква и солта, лимоновият сок, замесва се и към края на замесването започва да се добавя половината от мазнината. Омесва се меко и нелепнещо тесто.

Изважда се от купата на миксера и се добавя останалата част от мазнината, като се измесва с ръце до гладко и покрито с балончета нелепнещо тесто. Разбира се, че цялата мазнина може да се добави още в миксера и машинното тесто прави по-добри конци.

Ако се измесва изцяло в миксер, първо се слагат мокрите съставки, а след това се добавят сухите - както е принципът на машината за хляб.

Измесеното тесто се слага в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да утрои обема си.

Втасалото тесто се размачква внимателно без да се премесва. Сега е моментът да се добавят стафидите, които са били натопени в ром и са отцедени и подсушени, или плънка по избор, като се откъсват части от тестото, оформят се на фитили, полага се плънката, завиват се и се сплитат на тройка, четворка или повече фитили, до красива плитка.

Оформеното тесто се поставя в съдовете да печене, като на дъното се поставя хартия за печене. Избират се по-малки и по-тесни съдове, за да може тестото да расте нагоре, вместо да се разлива настрани.

Когато е изпълнило почти цялата форма, се намазва с разбит белтък или жълтък, разбит с малко прясно мляко - 1 с. л. и малко олио - 1 ч.л.

Поръсва се с бадеми и захар.

Козунакът се пече на 160-165 градуса за около 45-50 минути или до суха клечка.

Може и да се изпече на 180 градуса за 10 минути, да се намали фурната до 160 градуса за още 20-30 минути. Предпочитам температурата на печене да ми е изцяло 160-165 градуса.

По време на печенето фурната може да се отваря, това не е тесто на водна основа за проверка с дългото дървено шишче.

За плънка съм ползвала такава от счукани лешници, захар на вкус, заквасена сметана, какао, ром, разбит белтък на сняг, стафиди.

Козунакът на едно македонско девойче - Морена е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: