Начин на приготвяне
Фурна 165 градуса.
По избор форми за печене, покрити с хартия за печене.
В купата на миксера, в която ще се измесва тестото, се разтваря маята в малко хладко прясно мляко, 1 ч.л. захар и брашно за мокро тесто. Оставя се да се активира за 40-50 мин.
Пресява се брашното. Разбиват се яйцата със захарта и останалото топло мляко, разбърква се, докато се стопи захарта. Прибавя се киселото мляко и ароматите.
Маслото се разтопява и се смесва с олиото.
В купата със стартера, редувайки се, се добавя яйчената смес и брашното, като се вмъква и солта, лимоновият сок, замесва се и към края на замесването започва да се добавя половината от мазнината. Омесва се меко и нелепнещо тесто.
Изважда се от купата на миксера и се добавя останалата част от мазнината, като се измесва с ръце до гладко и покрито с балончета нелепнещо тесто. Разбира се, че цялата мазнина може да се добави още в миксера и машинното тесто прави по-добри конци.
Ако се измесва изцяло в миксер, първо се слагат мокрите съставки, а след това се добавят сухите - както е принципът на машината за хляб.
Измесеното тесто се слага в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да утрои обема си.
Втасалото тесто се размачква внимателно без да се премесва. Сега е моментът да се добавят стафидите, които са били натопени в ром и са отцедени и подсушени, или плънка по избор, като се откъсват части от тестото, оформят се на фитили, полага се плънката, завиват се и се сплитат на тройка, четворка или повече фитили, до красива плитка.
Оформеното тесто се поставя в съдовете да печене, като на дъното се поставя хартия за печене. Избират се по-малки и по-тесни съдове, за да може тестото да расте нагоре, вместо да се разлива настрани.
Когато е изпълнило почти цялата форма, се намазва с разбит белтък или жълтък, разбит с малко прясно мляко - 1 с. л. и малко олио - 1 ч.л.
Поръсва се с бадеми и захар.
Козунакът се пече на 160-165 градуса за около 45-50 минути или до суха клечка.
Може и да се изпече на 180 градуса за 10 минути, да се намали фурната до 160 градуса за още 20-30 минути. Предпочитам температурата на печене да ми е изцяло 160-165 градуса.
По време на печенето фурната може да се отваря, това не е тесто на водна основа за проверка с дългото дървено шишче.
За плънка съм ползвала такава от счукани лешници, захар на вкус, заквасена сметана, какао, ром, разбит белтък на сняг, стафиди.
Козунакът на едно македонско девойче - Морена е готов.