Начин на приготвяне
В навечерието на Великден искам да споделя с вас много успешна рецепта за козунак. Наскоро имах щастието да посетя Кулинарна академия Изпечено с любов и съвместно с шеф Виктор Светославов да замесим най-вкусния и пухкав козунак.
За успешен козунак на конци с хрупкава коричка са необходими няколко неща. Хубаво брашно, което пресяваме миниму 2 пъти. Ако добавяме ядки, стафиди и др., те трябва предварително да са накиснат в течност, за да не нарушат структурата на тестото. Към края на месеното да добавим щипка- две сол, която по естествен начин стяга тестото.
Печенето, основен момент при правенето на козунаци, стартираме на малко по-висока температура за да получим хубава коричка, а после намаляваме градусите, за да се изпече тестото равномерно. Не разчупвайте козунака преди да зистинал напълно! Така ще изгуби естествената си влажност и ще бъде сух на следващия ден.
Яйцата трябва да са на стайна температура, както и маслото, а млякото и олиото трябва да са леко затоплени (30-32 градуса).
Разтваряме маята в малко мляко и с две лъжици от брашното правим гъста кашица. Оставяме да шупне (за около 30 мин).
Захарта, 5 от яйцата, солта и ванилията се смесват и разбиват с миксер до хомогенна смес и пълно разтваряне на захарта. Прибавяме последователно брашното, маслото, сместа с маята и замесваме меко тесто.
Може да използвате за около 10 минути миксер с приставки за тесто или кухненски работ. Ако месите на ръка, времето се увеличава почти двойно. Постепенно прибавяме с измесване затопленото олио.
Ако добавяте стафиди, тук е моментът да ги отцедите от течността, в която са били накиснати (вода или алкохол) и да добавите и тях. Оставяме тестото за около 40-45, за да удвои обема си.
Това ще стане по-бързо, ако е в затоплено помещение или на най-ниската степен във фурната, но задължително покрито, за да не изсъхне. За оформяне на козунаците има много варианти, плитки, различни форми. Интернет също изобилства от идеи, така че смело експериментирайте.
Вече сплетените козунаци поставяме в намаслени форми/тавички и оставяме отново да втасат за час-час и половина. След това намазваме с останалото яйце и поръсваме с кристална захар.
Печем за около 10 мин на 180-190 градуса, а после допичаме за още около 40 мин на 170-175 градуса. Ако много бързо покафенее коричката на козунаците, покрийте с алуминиево фолио.
Козунакът на шеф Виктор Светославов е готов.
Коментари