Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак от рецептурника по сладкарство

Козунак от рецептурника по сладкарство

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Козунак от рецептурника по сладкарство
Снимка: marcheva14
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Ето го перфектният козунак - топъл, топъл, идващ право то рецептурника по сладкарство"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло
  • брашно манитоба - 500 г
  • свежа мая - 40 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • масло - 240 г
  • захар - 300 г
  • яйца - 8 бр.
  • сол - 12 г
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора - 20 г
  • стафиди - 100 г напоени в ром
  • ром - 2 с.л.
  • жълтъци - за намазване
  • бадеми
  • захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса

Форми за печене, покрити с хартия за печене.

Стафидите се натопяват в ром от предната вечер. След това се отцеждат и подсушават.

В затопленото прясно мляко до 30 градуса се размива маята и се добавя 300 г от брашното.

Замесва се тесто, покрива се с дебел пласт брашно и се оставя да втаса за 30 до 50 мин. на 29 градуса.

През това време се пресява брашното, разбиват се яйцата със захарта, като се затоплят до 35 градуса.

В брашното се прави кладенче и се прибавя активираната мая, яйчената смес, солта, половината мазнина, ванилията и лимоновата кора. Добавя се и 2 с.л. ром и няколко капки лимонов сок.

Измесва се грубо тесто, колкото да се оформи на топка и се започва прибавянето на мазнината, като се топят ръцете в нея и се измесва тестото.

Трябва да се оформи гладко, трябва да се виждат мехурчета въздух по повърхността на тестото. Измесеното тесто се поставя в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за 70-90 мин.

Втасалото тесто се премесва 1-2 пъти, за да се изкара въглеродният двуокис, който забавя ферментацията.

Оформят се козунаци по избор на форма, като се добавят подсушените стафиди.

Оставя се да втаса отново за около 30 мин.

Готовите козунаци се намазват с разбит жълтък, украсяват се с бадеми и се поръсват със захар.

Пече се на 200 градуса - 20 минути с пара, след което се маха излишната влага и се допичат на 180 градуса без пара, до суха клечка.

Още горещи се намазват със захарен сироп, ако не е поръсена захар предварително.

Козунакът от рецептурника по сладкарство е готов.

Източник: djemmasvetlana.blogspot.com - Добре дошли в кухнята на Джемма, Светлана Трънкарова.

В рецептурника по сладкарство се ползва един вид бяло брашно, по собствено усмотрение съм прибавила наполовина бяло и брашно Манитоба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Цвети Хаджипеткова
Цвети Хаджипеткова
Едно време бабите ни само с брашно от манитоба са правели козунаците ! Сигурно затова бяха толкова вкусни !
18.04.2020 08:01